Η Ιταλία προσκαλεί βοσκούς από την Κιργιζία «για να σώσει» τη Σαρδηνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Άμεσων Αγροτών της Ιταλίας (Coldiretti), επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων της Ιταλίας και της Κιργιζίας για την αποστολή περίπου 100 βοσκών στη Σαρδηνία σε πρώτο στάδιο.

Η Coldiretti εξήγησε τον λόγο για την απόφασή του να φέρει βοσκούς στην Ιταλία από 6 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, καθώς το Κιργιστάν έχει παράδοση στη βοσκή, στα γαλακτοκομικά προϊόντα και στην εκτροφή αλόγων παρόμοια με τη Σαρδηνία.

Ένα από τα πιο γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα του νησιού της Σαρδηνίας είναι το τυρί «pecorino sardo» από πρόβειο γάλα.

Με τη γήρανση των βοσκών στο νησί και καθώς οι νέοι αναζητούν τον αστικό τρόπο ζωής, δημιουργήθηκε εξ ανάγκης η φόρμουλα μεταφοράς ξένων βοσκών.

Η Coldiretti ανακοίνωσε το έργο σε μια δήλωση με τίτλο «Οι Κιργίζιοι βοσκοί έρχονται να σώσουν τη Σαρδηνία».

«Νεαροί Κιργίζιοι βοσκοί ικανοί σε γεωργικές εργασίες θα έρθουν στο νησί με τις οικογένειές τους για να σώσουν τα αγροκτήματα και τις παραδόσεις των αγροδιατροφών της Σαρδηνίας και ταυτόχρονα να ξανακατοικήσουν αστικές και αγροτικές περιοχές που κινδυνεύουν να εγκαταλειφθούν», ανέφερε η ένωση γεωργών.

«Θα δίνεται η δυνατότητα εκπαίδευσης «κοινωνικής ενσωμάτωσης»

Τώρα, το Υπουργείο Εργασίας της Κιργιζίας αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αναγγελίας θέσεων εργασίας για την επιλογή βοσκών που θα σταλούν στην Ιταλία.

Οι βοσκοί που πηγαίνουν στη Σαρδηνία απαιτείται να είναι μεταξύ 18-45 ετών. Προβλέπεται ότι οι 100 Κιργίζιοι βοσκοί που θα επιλεγούν θα τοποθετηθούν με τις οικογένειές τους σε άδεια σπίτια σε μικρούς οικισμούς του νησιού. Οι βοσκοί και οι οικογένειές τους θα εκπαιδευτούν επίσης για «ένταξη στον κοινωνικό ιστό της περιοχής».

Το νησί της Σαρδηνίας, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμύριο, είναι μια από τις παλαιότερες περιοχές της Ιταλίας με μέση ηλικία άνω των 48 ετών. Το πρόβλημα της εγκατάλειψης μικρών πόλεων και αγροτικών περιοχών, ιδιαίτερα λόγω της μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού, αντιμετωπίζεται και στη Σαρδηνία.

Η εγκατάσταση Κιργιζίων βοσκών στο νησί θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά σε πρώτο στάδιο. Προβλέπεται ότι η πρώτη ομάδα περίπου 100 ατόμων θα απασχοληθεί αρχικά με σύμβαση πρακτικής άσκησης και στη συνέχεια με συμβάσεις αορίστου χρόνου, από τον επόμενο χρόνο. Αναφέρεται ότι το έργο, το οποίο σχεδιάζεται να είναι μεσομακροπρόθεσμο, ενδέχεται να συμμετάσχει χιλιάδες άτομα στα επόμενα στάδια.

( BBC)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ