Καφές και τσιγάρο: Τι κάνει ο συνδυασμός νικοτίνης και καφεΐνης το πρωί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν είναι τυχαίο που τα πρώτα πράγματα που αναζητάει ένας καπνιστής με το που ανοίγει τα μάτια του το πρωί είναι καφές και τσιγάρο, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική έρευνα από τις ΗΠΑ.

Ερευνητές του University of Florida ανακάλυψαν ότι το τσιγάρο και ο καφές πάνε πακέτο το πρωί, διότι ουσίες που περιέχει το δημοφιλές ρόφημα ανακουφίζουν από τα συμπτώματα της έλλειψης νικοτίνης, που δημιουργήθηκε στον οργανισμό κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φαρμακολογίας Roger Papke πειραματίστηκε στο εργαστήριο με κύτταρα τα οποία έφεραν στην επιφάνειά τους τον υποδοχέα της νικοτίνης των ανθρώπινων εγκεφαλικών κυττάρων. Εφαρμόζοντας πάνω στα κύτταρα υγρό διάλυμα από καβουρδισμένους κόκκους καφέ, κατάφεραν να απομονώσουν δύο ουσίες του καφέ, οι οποίες έχουν καταπραϋντική επίδραση στους υποδοχείς νικοτίνης.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι, όταν οι καπνιστές κοιμούνται, οι υποδοχείς της νικοτίνης γίνονται όλο και πιο ευερέθιστοι εξαιτίας της έλλειψης νικοτίνης. Γι’ αυτό μόλις ξυπνούν οι θεριακλήδες, το πρώτο πράγμα που επιζητούν είναι να κάνουν τσιγάρο. Παράλληλα, νιώθουν έντονη ανάγκη να καταναλώσουν καφέ, διότι οι δύο ουσίες του καφέ που απομόνωσαν οι ερευνητές κάνουν λιγότερο ευερέθιστους τους υποδοχείς νικοτίνης στον εγκέφαλό τους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές με το που πίνουν τον πρώτο τους καφέ νιώθουν να φεύγει γρηγορότερα ο εκνευρισμός από την έλλειψη τσιγάρου. Ταυτόχρονα, απολαμβάνουν περισσότερο το κάπνισμα, διότι απαιτείται μικρότερη ποσότητα νικοτίνης από τα τσιγάρα για να «ικανοποιηθεί» και να πάψει να είναι ευαίσθητος ο υποδοχέας της νικοτίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ