Ισπανία: Στο Κοινοβούλιο θα χρησιμοποιούνται οι τέσσερις κοινές γλώσσες της χώρας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση του κανονισμού που εγγυάται τη μόνιμη χρήση των επίσημων κοινών γλωσσών της χώρας, των Βάσκων, της Καταλονίας και της Γαλικίας, εκτός από τα ισπανικά, εντός του κοινοβουλίου.

Η πρόταση τροποποίησης σχετικά με τη χρήση των κοινών γλωσσών στο κοινοβούλιο έγινε δεκτή με 180 ψήφους έναντι 170.

Στην ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, τα αριστερά πολιτικά κόμματα και τα αυτονομιστικά κόμματα των Βάσκων, της Καταλονίας και της Γαλικίας είπαν «ναι», ενώ το κορυφαίο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), το ακροδεξιό Vox και η Λαϊκή Ένωση της Ναβάρα (UPN) ψήφισαν κατά.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Συνέλευσης, από τις 19 Σεπτεμβρίου χρησιμοποιούνται κοινές γλώσσες και για το σκοπό αυτό αγοράστηκαν μεταφραστές και νέος τεχνικός εξοπλισμός για το κοινοβούλιο.

Κάνοντας μια δήλωση στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη σημερινή ψηφοφορία, ο ηγέτης του κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, κατηγόρησε τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) και πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες ότι «προετοίμαζε πραξικόπημα με τους αυτονομιστές, εξευτελίζει το κοινοβούλιο και τα δικαστήρια και διαπραγματεύεται με φυγάδες (αναφέρεται στον Κάρλες Πουτζντεμόν).»

Στην Ισπανία, οι επίσημες κοινές γλώσσες, τα βασκικά, τα καταλανικά, τα γαλικιανά και τα βαλενθιανά, ομιλούνται ήδη στα τοπικά κοινοβούλια και στα επίσημα ιδρύματα των αυτόνομων περιοχών στις οποίες βρίσκονται και διδάσκονται στα σχολεία.

2

Φωτό από διαδήλωση αυτονομιστών στην Βαρκελώνη

Η συζήτηση για τη χρήση αυτών των γλωσσών στο κοινοβούλιο προέκυψε από το πρόβλημα σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 23 Ιουλίου και οδήγησε σε πολιτική αστάθεια.

Τα αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα είχαν ορίσει τη χρήση κοινών γλωσσών στο κοινοβούλιο και αμνηστία για τους αυτονομιστές Καταλανούς πολιτικούς προκειμένου να υποστηρίξουν τη δημιουργία μιας πιθανής αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού.

Αναμένεται ότι ο ηγέτης του PP Alberto Nunez Feijoo, στον οποίο ανατέθηκε να σχηματίσει την κυβέρνηση από τον βασιλιά Φελίπε ΣΤ’ στην Ισπανία, δεν θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης που θα ζητήσει από το κοινοβούλιο στις 26-27 Σεπτεμβρίου και το έργο του σχηματισμού κυβέρνησης θα περάσει στον Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις του με τα αυτονομιστικά πολιτικά κόμματα των Βάσκων και της Καταλονίας προκειμένου να σχηματίσει συνασπισμό με το κόμμα Σουμάρ, είπε: «Θα παραμείνω πιστός στην πολιτική εξομάλυνσης στην Καταλονία». Έδωσε το πράσινο φως για πιθανή αμνηστία.

Ο Oriol Junqueras, ένας από τους ηγέτες της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) που είχε απαγορευτεί από την πολιτική λόγω του παράνομου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας στην Καταλονία την 1η Οκτωβρίου 2017, είπε στη δήλωσή του στην αρχή της εβδομάδας: «Μια αμνηστία έχει συμφωνήθηκε».

Το θέμα της αμνηστίας των αυτονομιστών Καταλανών πολιτικών, που αποτελεί την κύρια ατζέντα της Ισπανίας, συζητείται από άποψη συνταγματικότητας αφενός και εθνικής κυριαρχίας από τα δεξιά κόμματα από την άλλη.

Το PP ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει μεγάλη διαδήλωση κατά πιθανής αμνηστίας στη Μαδρίτη την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου.

(Πρακτορεία)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ