Ο «Byron» και ο «Μικρός Ήρως»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Βύρων Απτόσογλου (γνωστός και ως «Byron», Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, 1923 – 26 Σεπτεμβρίου 1990) ήταν Έλληνας σχεδιαστής και εικονογράφος του οποίου δουλειές περιέχονται σε κάθε είδους έντυπο που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα.

Απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, εργάσθηκε ως ζωγράφος και γλύπτης αλλά έγινε πασίγνωστος ως καλλιτέχνης εικονογραφημένων εκδόσεων και θεωρείται από τους πρωτεργάτες του ελληνικού κόμικς.

Ξεκίνησε να εργάζεται ως εικονογράφος με την έναρξη της δεκαετίας του ’50 και συνεργάσθηκε στενά με τον εκδότη Στέλιο Ανεμοδουρά δημιουργώντας τον «Υπεράνθρωπο», ένα χαρακτήρα βασισμένο στα Αμερικανικά πρότυπα των υπερηρώων.

Τρία χρόνια μετά (1953) η εντατική συνεργασία τους προσέφερε το εβδομαδιαίο περιοδικό ανάγνωσμα «Μικρός Ήρως» του οποίου η έκδοση διήρκεσε έως και το 1968, ενώ την επόμενη τριετία η ιστορία μεταφέρθηκε σε 15μερο έντυπο πλήρους εικονογράφησης (κόμικς), στο οποίο ο Απτόσογλου ήταν πάλι ο κύριος σχεδιαστής.

aptosoglou byron
Φωτογραφία από: dinothesaurus

Τη δεκαετία του 80 ο Απτόσογλου ίδρυσε τις εκδόσεις «Βύρων» μέσω των οποίων κυκλοφόρησε τον Εικονογραφημένο Καραγκιόζη με δικά του σχέδια και σενάριο.

Η σαφήνεια, η πλαστικότητα των γραμμών, η προσήλωση στη λεπτομέρεια και η απόδοση συναισθηματικών προεκτάσεων μέσω του σχεδίου ήταν μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνοτροπίας του Έλληνα καλλιτέχνη που έφυγε από κοντά μας το 1990 σε ηλικία 67 ετών, πριν προλάβει να ολοκληρώσει το μεγάλο του όνειρο, τη μεταφορά της Οδύσσειας σε κόμικς.

wikipedia

ΔΗΜΟΦΙΛΗ