Κερατίνη: Γιατί είναι απαραίτητη και σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κερατίνη, μια αδιάλυτη πρωτεΐνη από αμινοξέα, αποτελεί βασικό δομικό συστατικό των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος.

Η έλλειψη κερατίνης έχει ως αποτέλεσμα τα μαλλιά να μακραίνουν με πιο αργό ρυθμό και να σπάνε πιο εύκολα. Επίσης, κάνει τα νύχια πιο αδύναμα.

Είναι λοιπόν απαραίτητη για τον οργανισμό, καθώς συμβάλλει στην προστασία των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος από βλαβερά στοιχεία που βρίσκονται στο περιβάλλον.

Μπορούμε να πάρουμε κερατίνη μέσω της διατροφής και συγκεκριμένα από τις τροφές που θα δείτε παρακάτω:

– Φρούτα και λαχανικά: Η βιταμίνη C που περιέχουν φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι κόκκινες πιπεριές και το μπρόκολο, βοηθά στην απορρόφηση των φυτικών πρωτεϊνών, οι οποίες αποτελούν δομικά συστατικά της κερατίνης. Επίσης, η βιταμίνη Β7 (βιοτίνη) παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Βιοτίνη θα βρείτε στο κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα κρεμμύδια. Τα προϊόντα ολικής άλεσης συμβάλλουν επίσης στην παραγωγή της κερατίνης.

– Κρέας και γαλακτοκομικά: Οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς συμβάλλουν στην παραγωγή της κερατίνης. Θα πρέπει να τρώτε άπαχο κρέας, συκώτι, πουλερικά και ψάρια. Βάλτε επίσης στη διατροφή σας γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (γάλα, γιαούρτι και τυρί), καθώς παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα για τη δόμηση της κερατίνης.

– Άλλες τροφές: Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα διευκολύνουν την παραγωγή της κερατίνης. Για παράδειγμα, το θείο που βρίσκεται στα αυγά, τα όσπρια, τη λαχανίδα και τη σόγια, παίζει σημαντικό ρόλο στη δόμηση της κερατίνης. Το ίδιο ισχύει και για ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα, καθώς παρέχουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών.

onmed

ΔΗΜΟΦΙΛΗ