Συγνώμη λάθος, λέει ο πρόεδρος του Καναδικού Κοινοβουλίου που τίμησε Ουκρανό Ναζί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά ζήτησε συγγνώμη αφού τίμησε έναν βετεράνο που πολέμησε με τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά τη διάρκεια  της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Άντονι Ρότα, Πρόεδρος του Καναδικού Συμβουλίου, δήλωσε σε έγγραφη ανακοίνωση: «Έκανα δηλώσεις μετά την ομιλία του Προέδρου της Ουκρανίας και στη συνέχεια έλαβα πληροφορίες που με έκαναν να μετανιώσω για την απόφασή μου να τιμήσω αυτόν τον άνθρωπο».

Ο Ρούτε πρόσθεσε ότι οι συνάδελφοί του βουλευτές δεν γνώριζαν το σχέδιό του να τιμήσει τον Γιάροσλαβ Χούνκα.

Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του Καναδικού Συμβουλίου χαιρέτησε τον 98χρονο Ουκρανικής καταγωγής Yaroslav Hunka και τον παρουσίασε ως «Ουκρανο-Καναδό βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας ενάντια στους Ρώσους και θεωρείται «Ουκρανός» ήρωας αλλά και Καναδός ήρωας».

Η τιμή εξόργισε την Ένωση Προστασίας της Εβραϊκής Κοινότητας του Καναδά, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι αυτές οι δηλώσεις «αγνοούν την υπηρεσία της Χόνκα στην 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Βάφεν των SS, μια ναζιστική στρατιωτική μονάδα της οποίας τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι πασίγνωστα».

Σε αντίδραση σε αυτό που συνέβη, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό εξέφρασε το αίσθημα αμηχανίας του και είπε: «Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου παραδέχτηκε το λάθος του και ζήτησε συγγνώμη, αλλά αυτό είναι πολύ ντροπιαστικό για το Κοινοβούλιο του Καναδά και επομένως για όλους τους Καναδούς», όπως χαρακτηριστικά είπε.

(διεθνή media)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ