Κόλαση στην Πολωνία για τον Τριντό: Φέρε μας τον ναζί που τίμησες να τον δικάσουμε!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας Τσάρνεκ δήλωσε σήμερα ότι «έχει λάβει μέτρα» για την έκδοση του Yaroslav Hunka, του 98χρονου Ουκρανού Ναζί που τιμήθηκε από Καναδούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

Κατά την επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα παρουσίασε τον Χούνκα ως… ήρωα πολέμου, προκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές!

Αμέσως ξέσπασε κύμα κριτικής από εβραϊκές οργανώσεις, ομάδες υπεράσπισης και ηγέτες σε όλο τον κόσμο, επειδή ο Χούνκα πολέμησε με την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία — γνωστή και ως 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Βάφεν, η οποία υπηρέτησε υπό τη διοίκηση των Ναζί στον Παγκόσμιο Πόλεμο του Αδόλφου Χίτλερ II μάχη ενάντια στον Κόκκινο Στρατό της Ρωσίας.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα σκανδαλώδη γεγονότα στο καναδικό κοινοβούλιο, τα οποία αφορούσαν την τιμή, παρουσία του προέδρου Zelenskyy, μέλους του εγκληματικού σχηματισμού των ναζί SS Galizien, έχω λάβει μέτρα για την πιθανή έκδοση αυτού του άνδρα στην Πολωνία», είπε ο Τσάρνεκ.

Σε επιστολή του προς το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, όργανο που ερευνά και διερευνά εγκλήματα του παρελθόντος κατά του πολωνικού έθνους, ο Τσάρνεκ του ζήτησε να «εξετάσει επειγόντως» εάν ο Χούνκα καταζητείται για εγκλήματα κατά πολωνών εβραϊκής καταγωγής, προσθέτοντας ότι «σημάδια τέτοιων τα εγκλήματα αποτελούν λόγο για αίτηση στον Καναδά για την έκδοσή του».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η κατάσταση ήταν «βαθιά ντροπιαστική» για τον Καναδά. Ο Ρότα ζήτησε συγγνώμη και είπε ότι ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για το περιστατικό, αλλά μέχρι στιγμής αρνήθηκε να παραιτηθεί!

«Αυτό που συνέβη την Παρασκευή είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσε την Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Mélanie Joly. «Ήταν ντροπή για το Σώμα και τους Καναδούς και νομίζω ότι ο Πρόεδρος πρέπει να ακούσει τα μέλη του Σώματος και να παραιτηθεί».

Ο Γενικός Εισαγγελέας του Καναδά Αρίφ Βιράνι είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμη σε επαφή η πολωνική κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα έκδοσης και ότι «δεν είναι σκόπιμο να σχολιαστούν τα πρώτα στάδια μιας διαδικασίας έκδοσης. Αυτό που θα σας έλεγα είναι ότι μια διαδικασία έκδοσης είναι ένα ευαίσθητο θέμα που τελικά έρχεται στο γραφείο μου για μια τελική απόφαση. Ανάλογα με αυτό, δεν μπορώ να σχολιάσω ένα θέμα έκδοσης έως ότου εμφανιστεί πραγματικά μπροστά στο γραφείο μου γιατί αυτό θα έθετε σε κίνδυνο την έρευνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ