Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής του Καναδά μετά τα εγκώμια στον Ουκρανό Ναζί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά την συγγνώμη και υπό το βάρος των πιέσεων ήρθε και η παραίτηση. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων του Καναδά, Άντονι Ρότα, ο οποίος εγκωμίασε την περασμένη εβδομάδα έναν 98χρονο Ουκρανό βετεράνο των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναγκάστηκε την Τρίτη να παραιτηθεί.

Νωρίτερα, η Πολωνία ζήτησε την έκδοση του βετεράνου των SS, Yaroslav Hunka, από τον Καναδά. Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψη του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ  Ζελένσκι, στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, ο Ρότα παρουσίασε τον Ναζί ως ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμουπροκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές παρουσία του πρωθυπουργού, Τζάστιν Τριντό!

Εβραϊκές οργανώσεις αποκάλυψαν στην συνέχει ότι ο Χούνκα πολέμησε με την 14η Μεραρχία Εθελοντών των Waffen SS. Η Ρωσία χαρακτήρισε το συμβάν εξοργιστικό, προκάλεσε κρίση και αμηχανία στην καναδική κυβέρνηση των Φιλελευθέρων. Χθες ο Τριντό χαρακτήρισε «απαράδεκτο και στενάχωρο» το γεγονός.

 Όπως αναφέρει το BBC, έπειτα από συνάντηση με στελέχη του κόμματος ο Ρότα δήλωσε ότι πρέπει να παραιτηθεί και εξέφρασε την βαθιά του λύπη για το περιστατικό. Η πίεση εναντίον του αυξανόταν, με την υπουργό Εξωτερικών, Μελανί Ζολί, να ζητά ευθέως της αποχώρησή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ