Ο πρόεδρος του καναδικού κοινοβουλίου παραιτήθηκε επειδή τίμησε έναν Ουκρανό που πολέμησε για τους Ναζί

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος του καναδικού κοινοβουλίου Άντονι Ρότα παραιτήθηκε αργά χθες, μετά από συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής των Κοινοτήτων, επειδή κάλεσε στο Κοινοβούλιο έναν Ουκρανό που πολέμησε  υπέρ του Χίτλερ, σε στρατιωτική μονάδα των Ναζί κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, για να παραστεί στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γράφουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αμέσως μετά την ομιλία του Προέδρου Ζελένσκι στο κοινοβούλιο την Παρασκευή, οι Καναδοί βουλευτές χαιρέτησαν τον Γιάροσλαβ Χούνκα με χειροκροτήματα όταν ο Ρότα έστρεψε την προσοχή του σε αυτόν. Παρουσίασε τον Χούνκα ως ήρωα πολέμου που πολέμησε για την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία.

Αργότερα αναφέρθηκε ότι η Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία ήταν στην πραγματικότητα η Μεραρχία Waffen-SS Galicia, ή SS 14th Waffen Division, μια εθελοντική μονάδα που βρισκόταν υπό τη διοίκηση των Ναζί.

Όλα τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον Ρότα να παραιτηθεί και η αρχηγός των βουλευτών της κυβέρνησης, Καρίνα Γκουλντ, έχει δηλώσει προηγουμένως ότι πιστεύει ότι οι βουλευτές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Ρότα.

Η Karina Gould είπε ότι ο Ρότα κάλεσε τον Χούνκα χωρίς να ενημερώσει την κυβέρνηση ή την αντιπροσωπεία της Ουκρανίας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ