Ανυπολόγιστες καταστροφές σε Βόρεια Εύβοια, Καρδίτσα και Πήλιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πολύπαθη Εύβοια βιώνει ξανά τη μανία της φύσης, με το βόρειο τμήμα του νησιού να  βρίσκεται για δεύτερη ημέρα στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινόμενων που έφερε η κακοκαιρία «Elias», η οποία και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές κυρίως στις Ροβιές, το Μαντούδι και το Κυμάσι.

Τα ποτάμια «φούσκωσαν», οι χείμαρροι ξεχύθηκαν και τα λασπόνερα παρέσυραν το πάντα στο πέρασμά τους, με τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας να βρίσκεται στο επίκεντρο της θεομηνίας, με τις καταστροφές σε περιουσίες και σε σημαντικές υποδομές να είναι ανυπολόγιστες. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του evima.gr, στο Κυμάσι η παραλία έχει «εξαφανιστεί», ενώ η γέφυρα που συνδέει το χωριό με την Αμίτσα κατέρρευσε.

evia mantoudi elias

Την ίδια ώρα, θλίψη προκαλούν οι ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες, με τους ανήμπορους κατοίκους να αναγκάζονται να καταφύγουν σε ψηλότερους ορόφους και ταράτσες, για να σωθούν από τα ορμητικά νερά. Παράλληλα, ο δρόμος που οδηγεί από το Μαντούδι στο λιμάνι που συνδέει τη Βόρεια Εύβοια με τις Σποράδες έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

Από τα ορμητικά νερά, μάλιστα, παρασύρθηκε μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου και ένα σπίτι στην Κρύα Βρύση, παραθαλάσσιο οικισμό στην ανατολική ακτή της Βόρειας Εύβοιας, με τον δημοτικό σύμβουλο Βασίλη Στάμου να δηλώνει στο evima.gr πως πρόκειται για εξοχικό που, λόγω εποχής, δεν κατοικείτο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το νερό άρχισε να «τρώει» σταδιακά το ανάχωμα που υπήρχε δίπλα στο ποτάμι. Όταν αυτό υποχώρησε πλήρως, το νερό με μεγάλη ορμή παρέσυρε ολόκληρο το σπίτι με την κοίτη του ποταμού να ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι στο Πήλιο

Τις πληγές από την κακοκαιρία «Elias» που ακολούθησε τη φονική θεομηνία «Daniel» μετρούν οι κάτοικοι στο Πήλιο, βλέποντας ολόκληρη τη ζωή τους να ανατρέπεται μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες.

Από το Χόρτο μέχρι τη Μηλίνα και τον Πλατανιά η εικόνα είναι απελπιστική, καθώς το μάτι βλέπει μόνο «ξεχαρβαλωμένους» δρόμους και τόνους λάσπης. Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο του στρατού με ειδικό όχημα, καθώς κομβόι της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Δήμου Νοτίου Πηλίου, καθώς οι ανάγκες των -αποκλεισμένων, ουσιαστικά- ντόπιων είναι μεγάλες.

Το μέγεθος της νέας καταστροφής αποτυπώνεται στην εικόνα με τον απεγκλωβισμό μίας οικογένειας στον Πλατανιά. Η συμβολή ενός ερπυστριοφόρου φορτωτή ήταν καταλυτική, ώστε οι γονείς με τα δύο τους παιδιά να απομακρυνθούν εγκαίρως από τα ορμητικά νερά που έπνιγαν την κατοικία τους.

Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το thesstoday.gr, o χείμαρρος που υπερχείλισε ήταν η αιτία το χωριό να κοπεί στα δύο και να παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον 40 κάτοικοι, για πάνω από 10 ώρες. Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι το κομβόι με τις αρμόδιες υπηρεσίες κατέφθασε στο χωριό, με τον δήμαρχο Νοτίου Πηλίου, Μιχάλη Μητζινό, να κάνει αυτοψία και να συνομιλεί με τους πληγέντες.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ενώ όπως εξηγεί ο ίδιος στο thesstoday.gr, σε πρώτη φάση ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του οδικού δικτύου σε «κόκκινα» σημεία, διότι μέχρι και πριν λίγες ώρες, το Πήλιο και ειδικά η νότια πλευρά του δεν είχε καμία πρόσβαση προς τον Βόλο.

Απροσπέλαστοι οι δρόμοι στον Βόλο

Η κακοκαιρία «Elias» προκάλεσε νέο χάος και στον Βόλο, με την πρωτεύουσα του Νομού Μαγνησίας να έχει βυθιστεί στη λάσπη από τα ορμητικά νερά. Λίγο πριν τις 4 το μεσημέρι, πάντως, έγινε γνωστό ότι σταματά το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί από χθες το απόγευμα στην πόλη λόγω της κακοκαιρίας. «Σε συνέχεια χθεσινής (27-09-2023) μας ανακοίνωσης, ανακοινώνεται ότι αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Οι δρόμοι, πάντως, παραμένουν απροσπέλαστοι, καθώς έχουν γεμίσει λάσπες και φερτά υλικά. Η θάλασσα μια από τα ίδια. Έχει λάσπες και όλα όσα μετέφεραν οι ορμητικοί χείμαρροι.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Αγριά, ένα παραθαλάσσιο μέρος λίγο έξω από την πόλη του Βόλου. Αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί και βυθιστεί στη θάλασσα, ενώ οι χείμαρροι δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Οι κάτοικοι κοιτάζουν με απόγνωση το θλιβερό θέαμα, καθώς το δεύτερο χτύπημα της κακοκαιρίας διέλυσε μια από τις ωραιότερες περιοχές του Βόλου.

Θυμίζουμε πως, όπως είχε ανακοινώσει ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, τη Δευτέρα είχε ξεκινήσει ο στολισμός της πόλης για τα Χριστούγεννα, αφού είχε γίνει προσπάθεια να «συμμαζέψουν» την κατάσταση από την επέλαση της κακοκαιρίας «Daniel».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ