Ο Πούτιν αποφασίζει για το μέλλον της παραστρατιωτικής ομάδας μισθοφόρων μαχητών Βάγκνερ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τι μέλλει γενέσθαι με την παραστρατιωτική ομάδα μισθοφόρων μαχητών Βάγκνερ συζήτησε χθες Πέμπτη 28/9 ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρώην διοικητή της, Αντρέι Τρότσεφ, στο παλάτι του Κρεμλίνου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Γιούνους-Μπεκ Γιεβκούροφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Τρότσεφ ότι «στην τελευταία συνάντηση, συζητήσαμε ότι θα λάβετε μέρος στον σχηματισμό εθελοντικών μονάδων, ικανών να εκτελούν διάφορες πολεμικές αποστολές, ιδίως στη ζώνη ειδικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Πολεμήσατε σε μια τέτοια μονάδα για περισσότερο από ένα χρόνο. Ξέρετε τι είναι και πώς γίνεται. Γνωρίζετε εκ των προτέρων τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν για την καλύτερη και επιτυχή συνέχιση του πολεμικού έργου» και πρόσθεσε ότι «διατηρείτε τις σχέσεις σας με τους συντρόφους σας, με τους οποίους πολεμήσατε μαζί, και συνεχίζετε σήμερα να εκπληρώνετε αυτές τις πολεμικές αποστολές».

Εξηγώντας ότι οι κοινωνικές εγγυήσεις ισχύουν για όλους, ανεξαρτήτως της ιδιότητας όσων εκπληρώνουν πολεμικό καθήκον, ο Πούτιν επεσήμανε ότι όλοι όσοι πολεμούν για την πατρίδα τους, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους, είναι ίσοι υπό αυτή την έννοια. Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «ο Τρότσεφ εργάζεται τώρα στο ρωσικό Υπουργείο Άμυνας».

Ο Αντρέι Τρότσεφ, ο οποίος υπηρέτησε στον ρωσικό στρατό κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Τσετσενία και εργάστηκε στο ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών, συμμετείχε στην ομάδα μισθοφόρων Βάγκνερ μετά τη συνταξιοδότησή του. Ήταν διοικητής της ομάδας με το παρατσούκλι «Σεντόι».

Ο πραγματικός διοικητής της ομάδας

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα Kommersant στις 14 Ιουλίου, ο Πούτιν αποκάλυψε ότι συναντήθηκε με 35 διοικητές του Βάγκνερ στο παλάτι του Κρεμλίνου στις 29 Ιουνίου, μετά την εξέγερση της ομάδας Βάγκνερ που πολεμά στην Ουκρανία κατά της ρωσικής διοίκησης στις 24 Ιουνίου. Σημειώνοντας ότι προσέφερε διάφορες επιλογές απασχόλησης στους διοικητές, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι πρότεινε στους μαχητές του Βάγκνερ να τεθούν υπό τη διοίκηση ενός διοικητή με το παρατσούκλι «Σεντόι».

Επισημαίνοντας ότι οι μαχητές της Βάγκνερ υπηρετούν υπό αυτόν τον διοικητή εδώ και 16 μήνες, ο Πούτιν δήλωσε ότι «μπορούν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα μέρος και να συνεχίσουν την υπηρεσία τους και τίποτα δεν αλλάζει γι’ αυτούς. Θα καθοδηγούνται από το ίδιο πρόσωπο που ήταν ο πραγματικός τους διοικητής όλο αυτό το διάστημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ