Η Ευρώπη θα ξεμείνει από ελαιόλαδο και πρέπει να εισάγει από τη Νότια Αμερική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρώπη πρόκειται να εξαντλήσει τα αποθέματά της σε ελαιόλαδο λόγω της ξηρασίας και της χαλαζόπτωσης που έπληξε την ήπειρο, γράφει η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» σε ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι τα κύματα καύσωνα που έπληξαν την περιοχή της λεκάνης της Μεσογείου κατέστρεψαν τις καλλιέργειες και ανάγκασαν τους παραγωγούς να εισάγουν από τη Νότια Αμερική για να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα της κατακόρυφης αύξησης των τιμών.

Τα ελαιόδεντρα καλλιεργούνται γύρω από τη Μεσόγειο εδώ και χιλιάδες χρόνια, με την Ισπανία να παράγει μόνο το ήμισυ της παγκόσμιας προσφοράς ελαιολάδου, αλλά οι δασικές πυρκαγιές και η άνοδος της θερμοκρασίας του καλοκαιριού είχαν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτήν την αρχαία βιομηχανία.

Η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να μειωθεί στους 2,4 εκατομμύρια τόνους σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Ελιάς, χαμηλότερη από την περσινή συγκομιδή και πολύ κάτω από την παγκόσμια ζήτηση περίπου 3 εκατομμυρίων τόνων, μετά την ξηρασία που έπληξε την παραγωγή στην Ισπανία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε άλλες σημαντικές περιοχές, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, καθώς και η Τουρκία και το Μαρόκο, επιδείνωσαν επίσης την κρίση.

Οι αγρότες λένε ότι τα εισοδήματά τους έχουν επηρεαστεί από την κακή σοδειά και το υψηλό κόστος ενέργειας και εργασίας.

Η Ελλάδα αναμένεται να παράγει φέτος μόλις 200.000 τόνους, το ένα τρίτο λιγότερο από πέρυσι, μετά από υπερβολική ζέστη και προβλήματα με την εξάπλωση των ζιζανίων.

Η έκθεση σημειώνει ότι οι παραγωγοί διαθέτουν μόνο περίπου 115.000 μετρικούς τόνους αποθέματος ελαιολάδου στην Ισπανία, σύμφωνα με αναλυτές της ομάδας δεδομένων εμπορευμάτων Mintec, έναντι μηνιαίας χρήσης περίπου 60.000 τόνων.

Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις ελαιολάδου έχουν δει τις τιμές λιανικής να αυξάνονται κατά 47% στα μεγάλα σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου.

1 295

«Εάν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εξάντλησης, οι γνώστες της αγοράς προειδοποιούν ότι τα αποθέματα ελαιολάδου μπορεί να εξαντληθούν πριν φτάσουν οι φρέσκες συγκομιδές, οι οποίες παραδοσιακά ξεκινούν στην Ισπανία γύρω στον Οκτώβριο», φέρεται να είπε ο Kyle Holland, αναλυτής βρώσιμων ελαίων στη Mintec.

Οι ανησυχίες για τις ελλείψεις έχουν εκτοξεύσει τις τιμές χονδρικής στα ύψη. Το κόστος του έξτρα παρθένου ελαιολάδου από την Ανδαλουσία, στη νότια Ισπανία, αυξήθηκε στα 8,45 ευρώ ανά κιλό αυτόν τον μήνα, υπερδιπλάσιο από την τιμή του περασμένου έτους και το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία με βάση τα στοιχεία τιμών για περισσότερα από 20 χρόνια.

Αυτό οδήγησε σε άνοδο 47% στις τιμές λιανικής στα μεγάλα σουπερμάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι ελπίδες της Ιταλίας να παράγει έως και 350.000 τόνους πιστεύεται ότι διαψεύστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της ξηρασίας – ακόμη και τις πρόσφατες χιονοθύελλες στη βασική αγροτική περιοχή της Απουλίας, που έριξαν ώριμα φρούτα από τα δέντρα.

Οι αγρότες στην Ιταλία επηρεάστηκαν επίσης από τη βακτηριακή ασθένεια με το παρατσούκλι «Έμπολα της ελιάς», η οποία σκότωσε έξι εκατομμύρια δέντρα τα τελευταία χρόνια.

Η Τυνησία, η Τουρκία και η Συρία σταμάτησαν πρόσφατα να εξάγουν ελαιόλαδο ως μέρος της προσπάθειάς τους να προστατεύσουν τα τοπικά βασικά προϊόντα από τις αυξανόμενες διεθνείς τιμές.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια εάν παρουσιαστούν θερμότερα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, επισημαίνει ο Guardian.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ