Νίκος Δένδιας: Για την Ελλάδα των Belharra, των Rafale και των Viper, η Κύπρος δεν κείται μακράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την Κύπρο επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Ελλάδας στις εκδηλώσεις της 63ης επετείου από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Δένδιας μετέβη αρχικά στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, όπου κατέθεσε στέφανο στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας παρέστη επίσης στην Επιμνημόσυνη Δέηση, στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου, μετά την οποία κατέθεσε στέφανο. Στέφανο κατέθεσε επίσης στα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ακολούθως ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου κ. Μιχάλη Γεωργάλλα, με τον οποίο συζήτησαν για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου καθώς και για περιφερειακά και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του πρέσβη της Ελλάδας κ. Ιωάννη Παπαμελετίου και του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα.

Στη συνέχεια παρακολούθησε τη Στρατιωτική Παρέλαση στη Λευκωσία, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε ότι «σήμερα τιμάμε την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τις θυσίες του Κυπριακού Ελληνισμού, τις θυσίες που οδήγησαν στην ανεξάρτητη, ευρωπαϊκή Κυπριακή Δημοκρατία».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «η διασφάλιση πως η Κύπρος θα παραμείνει φάρος σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί διαρκή μας επιδίωξη. Η Ελλάδα, η Ελληνική Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη των Κύπριων αδελφών μας σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια».

«Θέλω να πω εδώ από την Λευκωσία ότι για την Ελλάδα των “Belharra”, των “Rafale” και των “Viper” η Κύπρος δεν κείται μακράν» σημείωσε ο υπουργός Άμυνας και πρόσθεσε ότι «η πραγματική ανεξαρτησία, είναι μια συνεχής δέσμευση για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των προσδοκιών του έθνους, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του σεβασμού των συνόρων, και των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας».

«Η Κύπρος και η Ελλάδα μοιράζονται αυτή τη δέσμευση. Μοιράζονται την δέσμευση για την προσπάθεια της επανένωσης της Μεγαλονήσου. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για ένα λαμπρό, πιο ειρηνικό, πιο σταθερό μέλλον σε ολόκληρη την περιοχή. Προσηλωμένοι και συνοδοιπόροι σε αυτήν την δέσμευση με όλες τις χώρες της περιοχής, χωρίς αποκλεισμούς, υπό μία όμως κορυφαία και βασική προϋπόθεση: Ότι όλες οι χώρες που συμπορεύονται μαζί μας είναι διατεθειμένες να συνυπογράψουν τις αρχές τις οποίες ανέφερα παραπάνω, ιδιαίτερα μάλιστα τον σεβασμό των συνόρων, των συνθηκών του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Τέλος ο κ. Δένδιας παρέστη στη δεξίωση που παρέθεσε επί τη ευκαιρία της Επετείου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ