Η ΕΕ υποστηρίζει το διορισμό πρέσβη από τον ΟΗΕ στην Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα ανακοίνωσε ότι το ΕΚ υποστηρίζει τον διορισμό πρέσβη από τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) για να αξιολογήσει την πιθανότητα επανέναρξης των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων για την ένωση της διχασμένης Κύπρου.

Η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε ότι το νομοθετικό και συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, το ΕΚ, μετέφερε την κοινή του θέση για το θέμα αυτό στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

Η Μέτσολα δήλωσε ότι έδωσε το μήνυμα στον Γκουτέρες ότι «όσο η Κύπρος παραμένει διχασμένη, δεν μπορούμε ποτέ να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη Ευρώπη».

Πρόεδρος του ΕΚ: Αυτό δεν είναι μόνο Κυπριακό, είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Χριστοδουλίδη, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε: «Δεν είναι απλώς Κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα». είπε.

Η Μέτσολα συμμετείχε στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στο πλαίσιο των εορτασμών για την 63η επέτειο της απελευθέρωσης της Κύπρου από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Σε δήλωσή του στον Τύπο, ο Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον διορισμό του πρέσβη του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Οι διακοινοτικές συνομιλίες στην Κύπρο υπό την εποπτεία του ΟΗΕ ανεστάλησαν το 2017. Οι προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων απέτυχαν τα τελευταία χρόνια.

Τι πιστεύει ο ηγέτης των Τουρκοκύπριων;

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική συμφωνία ειρήνης εάν δεν αναγνωριστεί το κράτος των Τουρκοκυπρίων.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι είπε στον Γκουτέρες ότι οποιοσδήποτε πρεσβευτής του ΟΗΕ δεν μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις με βάση την άκυρη πλέον πρόταση της ομοσπονδίας και ότι η λύση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ δύο ισότιμων κρατών.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Η Τουρκία πρέπει να πληρώσει 60 εκατομμύρια ευρώ σε όσους δεν έχουν πρόσβαση στα ακίνητά τους στην Κατεχόμενη Κύπρο

1 14

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε τις τουρκικές αρχές να καταβάλουν τη «δίκαιη αποζημίωση», μέρος της οποίας δεν έχει καταβληθεί από το 2007, μαζί με δεδουλευμένους τόκους, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

Όπως σημειώνεται στο Euronews η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει άνευ όρων αποζημίωση 60 εκατομμυρίων ευρώ σε άτομα που δεν έχουν πρόσβαση στις περιουσίες τους στην Κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία για καταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ για άτομα των οποίων τα δικαιώματα παραβιάστηκαν και περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ τόκους συγκεντρώθηκαν από την πρώτη ημερομηνία έκδοσης της απόφασης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται κάθε τρεις μήνες για να επανεξετάζει τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ