Γερουλανος: Η αύξηση των ενοικίων από το 2018 έως και το 2022, κυμαίνεται από 37,2% έως 42,1%, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα των εξοντωτικών, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, τιμών των ενοικίων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα συζητήθηκε στη Βουλή, μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Στην πρωτολογία του, ο κ. Γερουλάνος αναφέρθηκε στα στοιχεία ότι η αύξηση των ενοικίων στην Ελλάδα από το 2018 έως και το 2022, κυμαίνεται από 37,2% έως 42,1%, με τις υψηλότερες αυξήσεις να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως σε μικρότερα ακίνητα. Ρώτησε την υπουργό ποια θα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μεριά της Κυβέρνησης, καθώς και αν σκοπεύουν να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής για τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών, οι οποίες θα ενοικιάζονται σε προσιτές τιμές, με κοινωνικά κριτήρια, ώστε να αυξηθεί δραστικά η προσφορά και να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μοχλός πίεσης για να επανέλθουν και να διατηρηθούν τα ενοίκια σε βιώσιμα, για τον οικογενειακό προϋπολογισμό, επίπεδα.

Κατά την απάντησή της, η κα Ζαχαράκη ανέφερε ότι η Κυβέρνηση δεν αγνοεί την πραγματικότητα, ότι σαφώς υπάρχει αυξητική τάση στις τιμές των ενοικίων και ταυτόχρονα έδειξε ως βασικό πρόβλημα της κάλυψης του ενοικίου το διαθέσιμο εισόδημα.

Σε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα της δευτερολογίας του, ο Παύλος Γερουλάνος, απευθυνόμενος στην Κυβέρνηση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η απάντηση της Κυβέρνησης είναι «τίποτα ουσιαστικό».

Και η απόδειξη είναι ότι τα προγράμματά σας έχουν αποτύχει με βάση και τα δικά σας κριτήρια και εκείνων που ψάχνουν.

Γιατί έχει αποτύχει;

1. AirBnb. Τίποτα δεν θα αλλάξει την προσφορά κατοικιών αν δεν αλλάξετε πολιτική στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Αλλά όσο το AirBnB σαρώνει το κέντρο της Αθήνας, τόσο εσείς δεν θα βρίσκετε ακίνητα για τα προγράμματα σας.

2. Επιτόκια. Ποιος τολμάει να δανειστεί με επιτόκια που καλπάζουν και με την διαφορά επιτοκίων δανεισμού και καταθέσεων να καλπάζει ακόμα πιο γρήγορα; Χωρίς ανταγωνιστικό τραπεζικό σύστημα δεν γίνεται να κάνεις στεγαστική πολιτική.

3. Golden Visa. Το «θαύμα» της δικής σας και της προηγούμενης «κοινωνικά ευαίσθητης» Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, βάζει τρικλοποδιά στα δικά σας προγράμματα σε σημείο που αναρωτιέσαι «όταν το ένα χέρι της Κυβέρνησης κόβει το άλλο, μήπως κάτι πάει λάθος στο κεφάλι;»

Τίποτα δεν πάει λάθος στο κεφάλι της Κυβέρνησης. Εσείς είστε εκεί, δυστυχώς, μόνο για τα μάτια του κόσμου. Η Κυβέρνηση και χαρούμενη είναι που η Golden Visa φέρνει λεφτά. Και χαρούμενη είναι που οι τράπεζες, παρόλο που δεν είναι ανταγωνιστικές, βγάζουν χρήματα χωρίς ρίσκο. Αυτό, όμως, αφήνει εσας σε μια δύσκολη θέση. Για να αντιμετωπίσετε την ανέλεγκτη αγορά χρειάζεται χρήματα που δεν σας δίνουν.

Αν λοιπόν, θέλετε να κάνετε οικογενειακή, στεγαστική και κοινωνική πολιτική θα πρέπει να περιμένετε να αλλάξει η Κυβέρνηση και να έρθει μία που και τάξη βάζει στην αγορά και το χέρι στην τσέπη για να τονωθεί η προσφορά.

Ακριβώς αυτό, δηλαδή, που βάζει σαν προτεραιότητα η πρόταση του ΠΑΣΟΚ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ