Μέση Ανατολή: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Τουρκία συζητούν τη συνεργασία στην οδική σύνδεση με τον Κόλπο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Επενδύσεων των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Χασάν αλ Σουβάιντι, συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Οράλογλου, να συζητήσουν τη συνεργασία στο σχέδιο της «Αναπτυξιακής Οδού» Ιράκ-Τουρκίας.

Ο Οράλογλου ανακοίνωσε, μέσω της πλατφόρμας «Χ», την Κυριακή, ότι συνάντησε τον αλ Σουβάιντι στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησε μαζί του τις εξελίξεις του έργου, σημειώνοντας ότι ο υπουργός των Εμιράτων έδειξε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την ολοκλήρωσή του, το συντομότερο δυνατόν. ‎

 Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι «οι δύο πλευρές έχουν πολλά βήματα να κάνουν για να ενισχύσουν τους παγκόσμιους ρόλους τους στον τομέα των μεταφορών μέσω του έργου».

Η «Αναπτυξιακή Οδός»  είναι ένα έργο που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό του Ιράκ Μουχάμαντ Σιά αλ Σουντανί, στα τέλη του περασμένου Μαΐου, και περιλαμβάνει τη χερσαία και σιδηροδρομική οδό που εκτείνεται από το Ιράκ στην Τουρκία και τα λιμάνια της και ξεκινά από το λιμάνι Αλ Φάου στο Κόλπο της Βασόρας, και σχεδιάζεται να αποτελείται από χερσαία οδό και σιδηροδρομικές γραμμές μήκους 1.200 χλμ. εντός  του ιρακινού εδάφους, που θα τη συνδέει με το τουρκικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο επενδυτικός προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 17 δισεκατομμύρια δολάρια και θα ολοκληρωθεί σε 3 φάσεις, η πρώτη λήγει το 2028, η δεύτερη το 2033 και η τρίτη το 2050, σημειώνουν τα media των ΗΑΕ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ