Η αυτοδιοίκηση είναι η ασπίδα της κοινωνίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα *

Στην χώρα μας αναζητούμε λύσεις που θα μας βγάλουν από την οικονομική κρίση και την ύφεση, λύσεις ανακουφιστικές για την κοινωνία που σε μεγάλο ποσοστό υποφέρει εδώ και χρόνια, λύσεις που θα επαναφέρουν αυτόν τον τόπο σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτές τις λύσεις τις αναζητούμε από την κεντρική διοίκηση,τις κυβερνήσεις που κρατούν τα κλειδιά της Οικονομίας.

Το μοντέλο της λήψης όλων των αποφάσεων από τις κυβερνήσεις, κυρίως αυτών που λαμβάνονται για τοπικά ζητήματα περιφερειών και δήμων έχει κριθεί πανευρωπαϊκά ως αναποτελεσματικό για τους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε. Άγνοια των τοπικών συνθηκών και αναγκών, εξάρτηση τοπικών αρχόντων από πολιτικές κομμάτων και κυβερνήσεων, γραφειοκρατία,έλλειψη ευελιξίας.
Η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στις τοπικές και στις κεντρικές πολιτικές είναι ο βαθμός ευελιξίας και δυναμικής στην λήψη αποφάσεων κατά το σχεδιασμό, την υλοποίηση,την στοχευμένη χρηματοδότηση και τον έλεγχο της όλης διαδικασίας.

Η επικρατούσα άποψη ότι “οι πόροι της Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί σημαντικά (περίπου 60%) και άρα οι πολίτες θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με το ελάχιστο” είναι εν πολλοίς λανθασμένη και επικίνδυνη.Στις σημερινές συνθήκες η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να πολλαπλασιάσει τις δράσεις της, να είναι αντίβαρο και ασπίδα της κοινωνίας απέναντι στην οικονομική κρίση, να παίρνει περισσότερες πρωτοβουλίες και να παράγει αποτέλεσμα προς αυτή την κατεύθυνση.Δεν μπορεί να είναι αδρανής, παραχωρώντας τις αρμοδιότητες και το ρόλο της σε ιδιωτικούς φορείς.Η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνάει μέσα από τις τοπικές κοινωνίες και την θεσμική εκπροσώπηση τους.

Το πρόγραμμα της ”Ανθρώπινης Πόλης,Σύγχρονος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου” διαρθρώνεται σε επτά κομβικούς άξονες, που από την μία εντείνει την αναπτυξιακή πορεία και από την άλλη απαντά στα νέα προβλήματα της πόλης, με κεντρικό στόχο να γίνει μια πόλη ακόμα πιο σύγχρονη και φιλική.

Ο αγώνας που δίνουμε είναι ένας αγώνας για μια καλύτερη πόλη, για μια καλύτερη ζωή. Καλούμε τους δημότες να απαιτούν πολλά από το δήμο και με αυτό το σκεπτικό να φτάσουν στην κάλπη. Με αυτή τη λογική να συνεχίσουν και μετά, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής του δήμου.
Αυτή είναι η πρόταση μας, μια πρόταση που δεν μπορεί να υλοποιηθεί΄αν δεν έχει τον δημότη και την κοινωνία συμμέτοχους και συνεργούς στην όλη διαδικασία. Γιατί αυτοί είναι οι εργοδότες, τα μεγάλα αφεντικά, ο πυρήνας όλων των διοικήσεων.

Ο Δήμος είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο.Και η Δημοκρατία αποκτά νόημα όταν είναι συμμετοχική, όταν οδηγεί την τοπική κοινωνία στην σύγχρονη εποχή, όταν εργάζεται με γνώση στην ανάγκες του κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου, της γειτονιάς, πάντοτε αλληλέγγυα,ευαίσθητη και γρήγορη στις αποφάσεις.
Αυτός είναι ο λόγος που δραστηριοποιούμαι στον αγώνα για τον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου , ο λόγος που συμμετέχω στον συνδυασμό ”Ανθρώπινη Πόλη Σύγχρονος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου” με τον νυν Δήμαρχο Ανδρέα Ευθυμίου.

*Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια ,υποψήφια σύμβουλος στον συνδυασμό ”Ανθρώπινη Πόλη Σύγχρονος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου”
πηγή:ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

IMG 3257

ΔΗΜΟΦΙΛΗ