Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι εντελώς διεφθαρμένη…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικρίνει την υποψηφιότητα του Κιέβου στην ΕΕ.

«Το να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις» στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ «δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατήγγειλε την πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στην ΕΕ, κατηγορώντας τη χώρα ως μαζικά «διεφθαρμένη».

«Όποιος είχε σχέση με την Ουκρανία ξέρει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειές της, δεν είναι έτοιμη για προσχώρηση. Χρειάζεται τεράστιες εσωτερικές μεταρρυθμιστικές διαδικασίες», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο γερμανικό περιοδικό Augsburger Allgemeine που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

«Το να δίνουμε ψευδείς υποσχέσεις» στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ «δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής στο Berlaymont στις Βρυξέλλες από το 2014 έως το 2019.

«Δεν πρέπει να δίνετε ψεύτικες υποσχέσεις στους ανθρώπους στην Ουκρανία που υποφέρουν μέχρι το λαιμό τους», είπε ο Γιούνκερ. «Είμαι πολύ θυμωμένος για κάποιες φωνές στην Ευρώπη που λένε στους Ουκρανούς ότι μπορούν να γίνουν μέλη αμέσως».

Η ένταξη στην ΕΕ για υποψήφιες χώρες όπως η Ουκρανία και η Μολδαβία πρέπει να συνδέεται με «εσωτερικές μεταρρυθμίσεις» και να υποστηρίζεται από «ειδική πλειοψηφία», υποστήριξε ο Γιούνκερ.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει ερωτήματα εδώ και χρόνια σχετικά με το ιστορικό της στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η σημερινή επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το αφεντικό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είναι και οι δύο πολύ πιο θετικοί από τον Γιούνκερ για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ