Λιβύη: Νέα πολιτική διάσπαση – Απορρίφθηκαν οι εκλογικοί νόμοι που εγκρίθηκαν από τη Βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα εμπόδια προς τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη Λιβύη παρουσιάστηκαν μετά την άρνηση του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας ένα είδος «Γερουσίας» με έδρα την Τρίπολη να εγκρίνει τους νόμους που πέρασαν  από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 2 Οκτωβρίου.

Σε σημείωμα που κυκλοφόρησε μέσω Facebook, το συμβουλευτικό σώμα της Τρίπολης ψήφισε «υπέρ της διάλυσης της Μικτής Επιτροπής για την προετοιμασία των εκλογικών νόμων 6+6», παραμένοντας προσηλωμένο «στη συμφωνία που υπογράφηκε στη Μπουζνίκα του Μαρόκου τον Ιούνιο του 2023».

Η αναφορά είναι στο πρώτο σχέδιο του εκλογικού νόμου που εγκρίθηκε στη μαροκινή πόλη, το οποίο επιβάλλει, μεταξύ άλλων, υποχρεωτικό δεύτερο γύρο ακόμη και αν ένας υποψήφιος κερδίσει με περισσότερο από το 50 τοις εκατό των ψήφων στον πρώτο γύρο. Υπάρχει λοιπόν ένα νέο πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα της Βόρειας Αφρικής μετά την προσπάθεια του ανατολικού κοινοβουλίου υπό την ηγεσία του Ακίλα Σάλεχ.

Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, έγραψε επίσης στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες , για να κινητοποιήσει τη «διεθνή υποστήριξη» για την πρόταση – μέρος των νόμων που εγκρίθηκαν ομόφωνα τη Δευτέρα στη Βεγγάζη – να εγκατασταθεί μια νέα ενιαία κυβέρνηση υπεύθυνη για να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Ωστόσο, απορρίφθηκε το πράσινο φως που δόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το οποίο προφανώς συνέβη χωρίς προηγούμενο συντονισμό με το Κρατικό Συμβούλιο που εδρεύει στην Τρίπολη.

 Η κόντρα, συγκεκριμένα, φαίνεται να είναι μεταξύ εκείνων που θέλουν να παραμείνει στην εξουσία η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GUN) της Τρίπολης και η λεγόμενη παράλληλη Κυβέρνηση Εθνικής Σταθερότητας (GSN) στην Ανατολή και εκείνων που, αντιθέτως, επιθυμούν μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Οι κύριες διαφορές στους εκλογικούς νόμους

Αξίζει να θυμηθούμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της Λιβύης, οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν εντός 240 ημερών από την ψήφιση των νόμων.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι το ζήτημα της διπλής υπηκοότητας του μελλοντικού προέδρου: το Ανώτατο Συμβούλιο της Επικρατείας της Τρίπολης είναι κατηγορηματικά κατά των διπλών διαβατηρίων, ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι υπέρ.

 Ένα άλλο πρόβλημα αφορά τις στρατιωτικές θέσεις: για τη «Γερουσία» οι υποψήφιοι υποψήφιοι δεν θα πρέπει να προέρχονται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ για το κοινοβούλιο της ανατολικής χώρας, μια περιοχή στην οποία κυριαρχεί ο στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, το θέμα δεν θα αποτελούσε εμπόδιο. 

Διαφορά απόψεων υπάρχει επίσης για την κατανομή των εξουσιών μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου, καθώς και για την επιβολή της Σαρία, του ισλαμικού νόμου, αλλά και για το ποινικό μητρώο των υποψηφίων και τυχόν εκκρεμείς κατηγορίες.

Μια νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση για τις εκλογές

Η Επιτροπή 6+6 ζήτησε επίσης τον σχηματισμό «ενιαίας κυβέρνησης» που προετοιμάζει τη χώρα για εκλογές πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι εκλογικοί νόμοι. Η τελευταία δυνατότητα υποστηρίζεται σθεναρά από την Αίγυπτο και πρόσφατα επικυρώθηκε επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον ΟΗΕ.

 Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Abdoulaye Bathily, από την πλευρά του, έχει επανειλημμένα δηλώσει δημόσια ότι όλοι πρέπει να μπορούν να διεκδικήσουν αξιώματα στη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των διχαστικών προσωπικοτήτων όπως ο Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι, ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ, του στρατηγού επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού ( LNA) Χαλίφα Χάφταρ, και του Πρωθυπουργού της Τρίπολης, Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Bathily υπογράμμισε πρόσφατα την ανάγκη να “οριστικοποιηθούν οι εκλογικοί νόμοι και να εργαστούμε για μια συνολική πολιτική συμφωνία που ανοίγει το δρόμο για εκλογές χωρίς αποκλεισμούς”.

Agenzia Nova

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ