Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν στην Ουκρανία όπλα του Ιράν που κατάσχεσαν στον Ινδικό ωκεανό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν στην Ουκρανία περισσότερα από ένα εκατομμύριο τεμάχια ιρανικών πυρομαχικών που κατασχέθηκαν πέρυσι στα ύδατα του Ινδικού Ωκεανού, ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός στρατός.

Τα Ιρανικά όπλα που κατασχέθηκαν σε αλιευτικά σκάφη που μεταφέρονταν μέσω του Ινδικού Ωκεανού, που είχαν προορισμό την Υεμένη, αποφασίστηκε να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε ότι περίπου 1,1 εκατομμύρια βλήματα διαμετρήματος 7,62 mm στάλθηκαν στην Ουκρανία. Τα πυρομαχικά – τα οποία προέρχονταν από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και προορίζονταν για τις δυνάμεις των Χούτι στην Υεμένη – κατασχέθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2022.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να περιορίσουν τη ροή ιρανικής θανατηφόρας βοήθειας στην περιοχή με όλα τα νόμιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων και των εμπάργκο των ΗΠΑ και του ΟΗΕ», ανέφερε σε δήλωση η Κεντρική Διοίκηση.

Τα πυρομαχικά είναι απίθανο να κάνουν μεγάλη διαφορά στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία σε μια εποχή που τα όπλα μεγάλης εμβέλειας και τα συστήματα αεράμυνας βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιθυμιών της Ουκρανίας.

Τα κατασχεθέντα πυρομαχικά είναι επίσης απίθανο να αμβλύνουν τις ανησυχίες για πιθανή διακοπή των προμηθειών όπλων από τη Δύση στο Κίεβο.

Το Κογκρέσο δεν συμπεριέλαβε νέα χρήματα για την Ουκρανία στο ενδιάμεσο νομοσχέδιο για τις δαπάνες των ΗΠΑ που ψήφισε το Σάββατο για να κρατήσει ανοιχτή την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη απροθυμία ορισμένων Ρεπουμπλικανών να παράσχουν κεφάλαια στο Κίεβο.

Πέρυσι, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι ένα από τα πολεμικά του πλοία κατέσχεσε ιρανικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων εδάφους-αέρος και κινητήρων πυραύλων κρουζ, σε διεθνή ύδατα νότια του Ιράν.

Το κίνημα των Χούτι της Υεμένης πολεμά έναν συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας από το 2015 σε μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πιέσει τη σύμμαχό τους Σαουδική Αραβία να τερματίσει τον πόλεμο και έχουν συνδέσει κάποια στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ με το Βασίλειο τερματίζοντας την εμπλοκή του στην Υεμένη.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ