Συρία: Πάνω από 110 οι νεκροί στη στρατιωτική ακαδημία και 11 νεκροί Κούρδοι από τις τουρκικές επιθέσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περισσότεροι από 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023 σε επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία στη Συρία, τη στιγμή που η Τουρκία πραγματοποίησε πλήγματα κατά κουρδικών περιοχών που άφησαν τουλάχιστον 11 νεκρούς.

Η επίθεση σε τελετή προαγωγής  δοκίμων αξιωματικών της Συρίας στη Χομς χαρακτηρίστηκε « ως τρομοκρατική επίθεση»  από τον συριακό στρατό, ο οποίος υποσχέθηκε να « απαντήσει αποφασιστικά». Πραγματοποιήθηκε «με χρήση αεροχημάτων φορτωμένων με εκρηκτικά », σύμφωνα με τον στρατό.

Ο υπουργός Υγείας της Συρίας Χασάν αλ Γκομπάς ανακοίνωσε έναν «προκαταρκτικό» απολογισμό 80 νεκρών, « εκ των οποίων έξι γυναίκες και έξι παιδιά » και περίπου 240 τραυματίες. Για την επίθεση δεν έχει αναληφθεί ευθύνη. Τζιχαντιστικές ομάδες που ελέγχουν μέρος της συριακής επικράτειας χρησιμοποιούν μερικές φορές οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροχήματα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις απάντησαν με βομβαρδισμούς οι οποίοι, σύμφωνα με τους κατοίκους, είχαν ως στόχο την περιοχή Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών της χώρας, στα βορειοδυτικά. Το SOHR ανέφερε οκτώ νεκρούς και 30 τραυματίες.

Τουρκικά πλήγματα σε θέσεις των Κούρδων στη βόρεια Συρία

Την Πέμπτη, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροχήματα στόχευσαν τοποθεσίες πετρελαίου, δύο σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ένα φράγμα και ένα εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της ημέρας στην επαρχία Χασάκα, που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), έναν συνασπισμό όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.

Οι κουρδικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι η Τουρκία πραγματοποίησε 21 επιδρομές που σκότωσαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε πολίτες και έξι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Το βράδυ, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν νέα τουρκικά πλήγματα κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, υποστηρίζοντας ότι «καταστράφηκαν αποθήκες όπλων και πυρομαχικών του PKK/YPG» κατά τη διάρκεια επιχείρησης υπό την ηγεσία των μονάδων της MIT και των υπηρεσιών πληροφοριών.

 Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ενεργεί ως αντίποινα για μια επίθεση που είχε στόχο το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα την Κυριακή, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο αστυνομικοί.

 Σύμφωνα με αυτήν, οι δράστες της επίθεσης, την ευθύνη του οποίου ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK, Τούρκοι Κούρδοι), εκπαιδεύτηκαν στη Συρία, κατηγορίες που αρνήθηκε ο αρχηγός των SDF, Μαζλούμ Αμπντί.

Οι SDF πρωτοστάτησαν στον αγώνα κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Συρία το 2019 και εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Η Άγκυρα θεωρεί το κύριο συστατικό των SDF, τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ως προέκταση του PKK, που χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της σύμμαχου της, Τουρκίας, στη Συρία την Πέμπτη, πιστεύοντας ότι αντιπροσώπευε μια πιθανή απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις εκεί.

«Αυτό είναι πραγματικά ένα ατυχές περιστατικό, οι Αμερικανοί διοικητές θεώρησαν ότι το αερόχημα, το οποίο απείχε λιγότερο από 500 μέτρα από τις αμερικανικές δυνάμεις, αποτελούσε πιθανή απειλή. Και ως αποτέλεσμα, αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 κατέρριψαν το μη επανδρωμένο αερόχημα ως μέτρο αυτοάμυνας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ.

«Υπάρχει ξεκάθαρη κλιμάκωση από τις τουρκικές απειλές» που διατυπώθηκαν μετά την επίθεση της Άγκυρας εναντίον περιοχών που ελέγχονται από την αυτόνομη κουρδική διοίκηση στη βορειοανατολική Συρία, δήλωσε ο εκπρόσωπος του SDF, Φαρχάντ Τσαμί.

H σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε το 2011 και έχει αφήσει περισσότερους από μισό εκατομμύριο νεκρούς και διχάζει τη χώρα, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος και η Τουρκία έχουν αναπτύξει στρατεύματα σε διαφορετικές περιοχές της επικράτειας.

RFI

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ