Στα Τίρανα οι υπουργοί Εξωτερικών για τη Σύνοδο του Βερολίνου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα Τίρανα καλωσορίζουν σήμερα την υπουργική σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων (BP) και εκείνων των χωρών μελών της Διαδικασίας του Βερολίνου σε μια προπαρασκευαστική συνάντηση στα Τίρανα, η οποία προηγείται της συνόδου κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα στις 16 Οκτωβρίου.

Οι εντάσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας φαίνεται να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτής της υπουργικής συνάντησης, όπου παρίστανται και ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Όλιβερ Βάρελι και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Γερμανίδας διπλωμάτη στα Τίρανα.

Γύρω στις 11:30, η υπουργός Αναλένα Μπέρμποκ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.  Στη συνέχεια αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Ντόνικα Γκερβάλα.

 Σε δήλωση στα ΜΜΕ πριν από την υπουργική συνάντηση, η υπουργός Μπέρμποκ εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι εντάσεις Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία του Βερολίνου και ζήτησε από τη Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Υπάρχουν 24 αντιπροσωπείες από τις χώρες μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου, μέρος της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών. Εκτός από τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και εκείνοι από τις χώρες μέλη της Διαδικασίας του Βερολίνου. Στην συνάντηση και το Περιφερειακό Γραφείο Συνεργασίας Νέων (RYCO)

Επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης στη Διαδικασία του Βερολίνου και η ιδιαίτερη σημασία αυτής της διαδικασίας για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε.

Μια άλλη εστίαση αναμένεται να είναι η ενίσχυση της δέσμευσης σχετικά με την Κοινή Περιφερειακή Αγορά, τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, την Πράσινη Ατζέντα, την Ψηφιακή Ατζέντα και την ευθυγράμμιση της BP με την Ενιαία Αγορά της ΕΕ.

Η συνάντηση θα έχει δύο συνεδρίες συζήτησης που θα είναι κλειστές, ενώ στο τέλος η Γερμανίδα υπουργός Μπέρμποκ και ο Επίτροπος Βάρελι θα εμφανιστούν σε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Η επόμενη συνάντηση της Διαδικασίας του Βερολίνου που θα πραγματοποιηθεί φέτος στα Τίρανα θα είναι η πρώτη σε χώρα των Δυτικών Βαλκανίων.

1 58

Στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας του Βερολίνου, ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα αναμένεται να συναντήσει σήμερα την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ και τον Έλληνα υπουργό ΕξωτερικώνΓιώργο Γεραπετρίτη.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ αρνήθηκε ‘οικογενειακή’ φωτογραφία με τη σημαία του Κοσόβου

3 6

Σύμφωνα με την Shqiptarja, oι Υπουργοί Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεντρώθηκαν στα Τίρανα στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών για τη Διαδικασία του Βερολίνου. Οι υπουργοί έχουν συγκεντρωθεί για μια οικογενειακή φωτογραφία, όπως έχει γίνει παράδοση σε κάθε σύνοδο κορυφής.

Αλλά αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι ότι ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς επέλεξε να μποϊκοτάρει την οικογενειακή φωτογραφία παρόλο που ήταν εκεί και οι εκπρόσωποι της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχελι και η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

Ο λόγος για αυτό είναι η σημαία του Κοσσυφοπεδίου. Η φωτογραφία επρόκειτο να αναπτυχθεί από πίσω με τις σημαίες των αντιπροσωπευτικών χωρών, αλλά ο Ντάτσιτς δεν αποδέχθηκε τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου στο σκηνικό.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ