Κύπρος: Απέλαση Ρώσου δημοσιογράφου- απειλή για την εθνική ασφάλεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απελάθηκε ο Ρώσος δημοσιογράφος  Αλεξάντερ Γκασιούκ, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη από τις κυπριακές αρχές, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτοντας ότι η Μόσχα διαμαρτυρήθηκε και κατηγόρησε τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για συνενοχή στο περισταστικό.

Ο Γκασιούκ, ανταποκριτής της κρατικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta, συνελήφθη με την αιτιολογία ότι αποτελούσε «απειλή για την εθνική ασφάλεια», μετά την οποία ανακλήθηκε η άδεια παραμονής του.

Η Κύπρος λαμβάνει «όλα τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων- ΚΥΠΕ.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χθες τον πρέσβη της Κύπρου στη Μόσχα, Κύπρο Γιωργαλή, στον οποίο διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του δημοσιογράφου.

 Η Μόσχα κατηγόρησε επίσης τη Λευκωσία ότι κατά την κράτηση του δημοσιογράφου χρησιμοποιήθηκε σωματική βία εναντίον του και ενός υπαλλήλου της ρωσικής πρεσβείας και ο ίδιος ο Γκασιούκ τραυματίστηκε στο χέρι.

«Η Μόσχα έχει λόγους να υποθέσει ότι οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες είναι συνένοχοι στο περιστατικό (…) καθώς και στις απαράδεκτες ενέργειες σχετικά με έναν υπάλληλο της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το TASS.

Το ρωσικό πρακτορείο σημείωσε ότι ο Γκασιούκ συνελήφθη στη Λευκωσία την Πέμπτη. Την ώρα της σύλληψής του βρισκόταν σε αυτοκίνητο κοντά στο σπίτι όπου μένει με την οικογένειά του. Σε βάρος του δημοσιογράφου χρησιμοποιήθηκε βία, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί το χέρι του, σημειώνει το πρακτορείο.

«Η κυπριακή αστυνομία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να με απελάσει από το νησί», είπε ο ανταποκριτής της Rossiyskaya Gazeta, σημειώνοντας ότι «δεν έχει απαγγελθεί καμία επίσημη κατηγορία εναντίον του».

Είπε ότι όταν συνελήφθη, του είπαν ότι η άδεια παραμονής του ανακλήθηκε επειδή αποτελούσε «απειλή για την ασφάλεια». Ισχυρίζεται ότι έχει έγκυρη δημοσιογραφική διαπίστευση που εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσφατα, οι παραδοσιακά στενές σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία έχουν ψυχρανθεί λόγω τόσο του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία όσο και της πρόθεσης της Μόσχας να αρχίσει να παρέχει προξενικές υπηρεσίες σε Ρώσους πολίτες στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ