Νέο «μέτωπο» με το Λίβανο – Αναφορές για νεκρούς Διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων – Σκοτώθηκαν Βρετανοί και Αμερικανοί πολίτες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον πόλεμο που διεξάγεται από το περασμένο Σάββατο μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης και στο σφοδρό «σφυροκόπημα» στη Λωρίδα της Γάζαςαπό τον ισραηλινό στρατό αναφέρθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε.

«Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Παράλληλα είπε:

«Ξέρω ότι έχετε περάσει τρομερά και δύσκολα πράγματα. Αυτά που θα περάσει η Χαμάς θα είναι δύσκολα και τρομερά! Βρισκόμαστε ήδη στη μέση της εκστρατείας και μόλις την έχουμε ξεκινήσει. Η ηγεσία σας είναι πολύ ισχυρή σε αυτές τις δύσκολες μέρες, θα χρειαστεί χρόνος και απαιτείται ισχυρή στάση στις επόμενες δύσκολες μέρες».

Καταλήγοντας υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει και ζήτησε από τους δημάρχους να παραμείνουν δυνατοί.

«Αγκαλιάζω εσάς και τους κατοίκους, είμαστε όλοι μαζί και θα τους νικήσουμε με δύναμη, με πολλή δύναμη», τόνισε.

Νέο «μέτωπο» με τον Λίβανο

Την ίδια στιγμή, ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη μετά την σφοδρή επίθεση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο που οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων αθώων.

Η απάντηση του Ισραήλ στην άνευ προηγουμένου επίθεση Παλαιστινίων ενόπλων από τη Λωρίδα της Γάζας “θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλούσε σε δημάρχους μεθοριακών πόλεων του νότιου Ισραήλ που επλήγησαν από την επίθεση η οποία ξεκίνησε προχθές, Σάββατο, ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες.

Την στιγμή που μαίνονται οι επιθέσεις μεταξύ των δύο χωρών, με τους νεκρούς και τους τραυματίες να είναι χιλιάδες και από τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέπτυξε στρατεύματα για να αντιμετωπίσει μια πιθανή διείσδυση από το Λίβανο.

«Ελήφθη μια αναφορά σχετικά με τη διείσδυση ενός αριθμού υπόπτων στο ισραηλινό έδαφος από το έδαφος του Λιβάνου. Στρατιώτες των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Αναφορές για νεκρούς 

Ισραηλινοί στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από ελικόπτερα, σκότωσαν τουλάχιστον δύο ενόπλους οι οποίοι διέσχισαν τα σύνορα από το έδαφος του Λιβάνου σήμερα, ανακοίνωσε ο στρατός, σε μια ένδειξη ενός πιθανού νέου μετώπου.

Ένας ανταποκριτής του τηλεοπτικού καναλιού Al Manar TV, που πρόσκειται στη Χεζμπολάχ, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι ακούγονταν πυρά και εκρήξεις στα νότια σύνορα του Λιβάνου με τον Ισραήλ. 

Ένα στέλεχος της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι η σιιτική οργάνωση δεν έχει οργανώσει κάποια επιχείρηση εντός του Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι στρατιώτες «σκότωσαν έναν αριθμό ένοπλων υπόπτων που διείσδυσαν στο έδαφος του Ισραήλ από το έδαφος του Λιβάνου» και «στρατιωτικά ελικόπτερα πλήττουν αυτή τη στιγμή τη ζώνη αυτή».

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στην Ανταμίτ, απέναντι από τις μεθοριακές λιβανέζικες πόλεις Αάλμα Ελ Σαμπ και Ζαχάτζρα.

Ένας εκπρόσωπος της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο είπε ότι είναι ενήμερος για ένα επεισόδιο στα νότια σύνορα αλλά δεν διέθετε περισσότερες πληροφορίες. Ο στρατός του Λιβάνου δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο προς το παρόν.

Στο μεταξύ συνεχίζεται το «σφυροκόπημα» του ισραηλινού στρατού στην Λωρίδα της Γάζας που είχε ξεκινήσει. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τουλάχιστον 560 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 2.900 έχουν τραυματισθεί στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον αποκλεισμένο θύλακο από προχθές, Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Προτεραιότητα η σταθερότητα

«Κορυφαία προτεραιότητα της χώρα αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή» ανέφερε ο πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι. 

Ο Μικάτι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει την ευθύνη» και να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ να επιστρέψει στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο πλαίσιο του περιγράμματος της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας.

«Οτιδήποτε άλλο επιτείνει τον κύκλο της βίας δεν θα ωφελήσει κανέναν», δήλωσε.

Θα γίνει ανταλλαγή ομήρων; 

Καταριανοί διαμεσολαβητές είχαν επείγουσες συνομιλίες με αξιωματούχους της Χαμάς σε μια προσπάθεια να διαπραγματευτούν την ελευθερία για γυναικόπαιδα από το Ισραήλ που απήχθησαν από την ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση και κρατούνται στη Γάζα σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση 36 Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών από τις φυλακές του Ισραήλ, είπε μια πηγή στο Reuters.

Οι διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει το Κατάρ σε συνεργασία με τις ΗΠΑ από το βράδυ του Σαββάτου, «εξελίσσονται θετικά» σύμφωνα με την πηγή, που έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενό τους.

Αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις για σημαντική πρόοδο.

Το Κατάρ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους της Χαμάς στην Ντόχα και στη Γάζα, είπε η πηγή, από το Σάββατο που η ισλαμιστική οργάνωση εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ισραήλ σκοτώνοντας περισσότερους από 700 Ισραηλινούς και συλλαμβάνοντας δεκάδες ομήρους.

Η μεγαλύτερη επιστράτευση

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al θα αυξήσει τα δρομολόγιά του για να μεταφέρει εφέδρους πίσω στο Ισραήλ, ώστε να βοηθήσει στη μεγαλύτερη επιστράτευση στην ιστορία της χώρας, μετά την επίθεση των μαχητών της Χαμάς το Σαββατοκύριακο, ανέφερε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Νωρίτερα το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι καλεί στα όπλα 300.000 εφέδρους, έναν αριθμό άνευ προηγουμένου, και προειδοποίησε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να την εκκενώσουν, μια ένδειξη ότι μπορεί να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

Ο εκπρόσωπος της El Al είπε ότι δεν έχει ακυρωθεί καμία πτήση και ότι πολλά από τα αεροπλάνα που εκτελούν δρομολόγια από και προς το Ισραήλ είναι γεμάτα.

Η El Al αυξάνει τα δρομολόγια καθώς πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες ακύρωσαν ή μείωσαν τα δικά τους προς το Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς.

Παγκόσμια ανησυχία 

Τουλάχιστον 10 Βρετανοί εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί ή αγνοούνται στο Ισραήλ, μετέδωσε το BBC, επικαλούμενο επίσημη πηγή.

Το βρετανικό Φόρεϊν Όφις αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς σκότωσε 700 Ισραηλινούς και απήγαγε δεκάδες άλλους σε αιφνιδιαστική επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο.

Ένας άνδρας που είχε γεννηθεί στο Λονδίνο και υπηρετούσε στον ισραηλινό στρατό πέθανε το Σάββατο στα σύνορα με τη Γάζα, ανέφερε η οικογένειά του και ένας άλλος Βρετανός αγνοείται, ανέφερε χθες, Κυριακή, η πρεσβεία του Ισραήλ στο Λονδίνο.θηκ

Την ίδια στιγμή, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σήμερα πως εννέα Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ και άλλοι πολίτες των ΗΠΑ αγνοούνται, μετά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς προχθές, Σάββατο, που σκότωσε 700 Ισραηλινούς.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τον θάνατο εννέα πολιτών των ΗΠΑ», ανέφερε σε μία δήλωση ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πως υπάρχουν πολίτες των ΗΠΑ για τους οποίους δεν υπάρχουν πληροφορίες και εργαζόμαστε από κοινού με τις ισραηλινές αρχές προκειμένου να προσδιοριστεί το πού βρίσκονται», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επιβεβαίωσε επίσης τον θάνατο εννέα Αμερικανών πολιτών.

Οι Αμερικανοί που σκοτώθηκαν στη σύγκρουση που ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να ταυτοποιηθούν από αξιωματούχους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ