Επίσκεψη Μακρόν στην Αλβανία: 100 Γάλλοι πράκτορες έφθασαν στα Τίρανα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις παραμονές της επίσκεψης του Μακρόν, 100 Γάλλοι πράκτορες έφθασαν στην Αλβανία για να διερευνήσουν και να ασφαλίσουν το πεδίο, γράφουν αλβανικά δημοσιεύματα.

Η Αλβανία θα υποδεχθεί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη διμερή επίσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Οκτωβρίου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι,  είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση εργασίας με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα για την επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας στα Τίρανα.

«Η ιστορική σύνοδος κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία θα διεξαχθεί στα Τίρανα στις 16 Οκτωβρίου 2023, καθώς και η πρώτη διμερής επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στα Τίρανα, ήταν το επίκεντρο της συνομιλίας μεταξύ του Προέδρου Μπεγκάι και του πρωθυπουργού Ράμα», ενημέρωσε σήμερα η Προεδρία.

Η λεγόμενη σύνοδος κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014 με πρωτοβουλία της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, στοχεύει στην προώθηση του πολιτικού διαλόγου, της συνεργασίας και της συμφιλίωσης μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Στα Τίρανα, η συνεδρίαση θα εστιάσει την προσοχή της ιδιαίτερα στις νέες αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, με ιδιαίτερο βάρος στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου μεταξύ της κοσοβάρικης αστυνομίας και μια ομάδας οπλισμένης παραστρατιωτικής σερβικής ομάδας του Κοσσυφοπεδίου.

Στο τέλος της συνόδου, ο Μακρόν θα ξεκινήσει διμερή επίσκεψη όπου αναμένεται να τονίσει την «πολύ θετική δυναμική των γαλλοαλβανικών σχέσεων».

«Θα είναι θέμα οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση, αλλά και πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία, ιδιαίτερα μεγάλη μεταξύ των δύο χωρών », αναφέρεται στην ανακοίνωση του Προεδρικού Μεγάρου των Ηλυσίων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ