Άρθρο-παρέμβαση του γιου του Φρεντι Μπελερη στην Καθημερινή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρος Φρ. Μπελέρης

Είμαι ο Πέτρος, γιος του Φρέντι Μπελέρη, του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Ο πατέρας μου είναι προφυλακισμένος με μια ψεύτικη κατηγορία διαφθοράς για 340 ευρώ. Ακόμα κι εάν ήταν αληθινή, δεν θα οδηγούσε σε κράτηση πουθενά στον κόσμο. Στην Αλβανία όμως του 2023, που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκό κράτος, να λαμβάνει ευρωπαϊκά κονδύλια και να ξεκινήσει τον Δεκέμβριο διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο πατέρας κρατείται εδώ και πέντε μήνες. Στόχος της συνεχιζόμενης κράτησης είναι να μην ορκιστεί δήμαρχος. Ετσι, κατά παράβαση κάθε δημοκρατικής αρχής, εξακολουθεί και παραμένει δήμαρχος ο άνθρωπος που έχασε στις δημοτικές εκλογές.

Από τη μια υπάρχει η προσωπική αδικία: ο πατέρας μου είναι επί πέντε μήνες κλεισμένος σε ένα κελί μακριά από τους αγαπημένους του ανθρώπους. Από την άλλη είναι το κοινό καλό: οι Χειμαρριώτες με την εκλογή του ως δημάρχου δήλωσαν αποφασισμένοι να ξαναπάρουν τις περιουσίες των προγόνων τους, να έχουν λόγο για το μέλλον του τόπου τους και πάνω από όλα να ορίζουν την ταυτότητά τους ελεύθεροι. Ο πατέρας μου είναι αποφασισμένος να μείνει μέσα όσο χρειαστεί για το καλό της Χειμάρρας.

Τι το ιδιαίτερο έχει η Χειμάρρα και διαφέρει από τις άλλες περιοχές όπου διαμένει παραδοσιακά η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία; Πρώτα από όλα, από την εποχή του Χότζα αρνούνται ότι είμαστε Ελληνες. Μας εξαίρεσαν από τις μειονοτικές περιοχές και έκλεισαν το ελληνικό σχολείο που είχε ιδρύσει ο Αγιος Κοσμάς ο Αιτωλός. Μία δική μας αδελφότητα ίδρυσε ιδιωτικό ελληνικό σχολείο το 2006. Ο δεύτερος λόγος είναι η φυσική ομορφιά της Χειμάρρας, που την έχει καταστήσει τουριστικό πόλο έλξης λόγω της γεωγραφίας του δήμου. Ετσι, για να εκμεταλλευτούν την ακτογραμμή, πολύ απλά δεν μας δίνουν τις περιουσίες που μας πήρε το κομμουνιστικό καθεστώς. Ο Ράμα έθεσε σε ισχύ τον Μάιο του 2020 ένα νόμο που υποτίθεται ότι θα έλυνε το πρόβλημα των τίτλων ιδιοκτησίας. Στη Χειμάρρα, από τις 8.000 αιτήσεις επιστροφής περιουσίας που υποβλήθηκαν έχουν αποδοθεί μόνον οι 30 τίτλοι ιδιοκτησίας. Η ίδια η κυβέρνηση καταστρατήγησε όλες τις προθεσμίες του νόμου.

Ο κ. Ράμα δεν έχει πρόβλημα με όλους τους Χειμαρριώτες, αλλά μόνο με αυτούς που δεν ελέγχει. Πολλοί με ρωτούν: γιατί το κάνει; Το ξεκίνησε γιατί πίστευε ότι η σύλληψη του πατέρα μου δύο ημέρες πριν από τις εκλογές θα τρομοκρατούσε τους Χειμαρριώτες και δεν θα τον ψήφιζαν για δήμαρχο. Το συνεχίζει γιατί κανένας δεν του είπε ότι θα έχει συνέπειες. Πιστεύει ακράδαντα ότι δεν θα έχει.

Δεν έχω ψευδαισθήσεις. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Ευχαριστούμε θερμά την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναδείξει αποφασιστικά το θέμα διμερώς αλλά και διεθνώς. Εάν δεν τραβήξουμε εδώ και τώρα μια κόκκινη γραμμή, πολύ φοβάμαι ότι η ξεχωριστή ταυτότητα της Χειμάρρας, αυτή για την οποία αγωνίζεται ο πατέρας μου, θα χαθεί πολύ σύντομα. Αυτή η κόκκινη γραμμή είναι ο σεβασμός της ψήφου των Χειμαρριωτών στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

kathimerini.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ