Αλλο ένα τουρκικό έγκλημα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σαν σήμερα έγινε η κηδεία της οικογένειας Θεμιστοκλέους από το Τραχώνι της Κυθρέας.Εκτέλεσαν τέσσερις γυναίκες.Η μικρή 11 χρόνων, και τον Αντρέας, ΕΞΗ ΜΗΝΩΝ Βρέφος, με την πιπίλα στο στόμα. Η μητέρα τους Αγγελική ήταν τριών μηνών έγκυος.Δεν ξεχνούμε τα Τουρκικά εγκλήματα.

59FC9C67 3CE6 4F28 BA9B 0F8FB62782AF

Η Ελένη Θεμιστοκλέους 46 χρόνων και οι κόρες της Σούλλα 11 χρόνων, Μάρω 19 χρόνων, Θεμιστούλα 21 χρόνων και Αγγελική 25 χρόνων μαζί με το εξάμηνο βρέφος της Ανδρέα, πριν από την τουρκική εισβολή, ζούσαν μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους στο Τραχώνι Κυθρέας.

Στις 14 Αυγούστου 1974 ωστόσο, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής, λίγο πριν το μεσημέρι, τα τουρκικά στρατεύματα διέσπασαν τις αμυντικές γραμμές της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Μιας Μηλιάς και κινήθηκαν προς την περιοχή Τραχωνίου Κυθρέας.

Η Ελένη μαζί με τις κόρες της και τον εγγονό της, τους υπόλοιπους συγγενείς και άλλους κατοίκους τους Τραχωνίου, με απόγνωση και αγωνία έτρεχαν δια μέσου των αγρών, σε μία προσπάθεια να αποφύγουν τη σύλληψη των πάνοπλων Τούρκων που τους ακολουθούσαν. Από τα πυρά των τουρκικών στρατευμάτων τραυματίστηκε ένας από την ομάδα και έπεσε στο έδαφος. Αμέσως, η σύζυγος και ο γιος του καθώς και η Ελένη με τις τέσσερις κόρες της έτρεξαν προς βοήθεια του. Η Αγγελική κρατούσε στην αγκαλιά της το βρέφος της, Ανδρέα. Τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί.

Έκτοτε η Ελένη, η Μάρω, η Θεμιστούλα, η Σούλλα, η Αγγελική και ο Ανδρέας, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι Τραχωνίου, οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο τραυματισμού του συγγενή τους, δεν έδωσαν σημεία ζωής, με τα εναπομείναντα μέλη της οικογένειας, τον Αντρέα Θεμιστοκλέους και τους γιους του Βασίλη και Πανίκκο να ζουν με την ελπίδα ότι μια μέρα ίσως ανταμώσουν ξανά τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η συνέχεια και το τέλος αυτής της τραγωδίας γράφτηκαν στις 10 Οκτωβρίου 2015 στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο όπου πραγματοποιήθηκε η κηδεία των έξι μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους, αφού στο μεταξύ τα οστά των πεσόντων εντοπίστηκαν σε εκείνη την περιοχή του Τραχωνίου Κυθρέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ