Λιβύη: Χάος πάλι στη Βεγγάζη, ένοπλες συγκρούσεις με πολλούς νεκρούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εδώ και μέρες, η δεύτερη πόλη της Λιβύης παρέμεινε απομονωμένη και χωρίς επικοινωνίες εν μέσω ένοπλων συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Χάφταρ και ορισμένων

φυλετικών ομάδων που προκάλεσαν απροσδιόριστο αριθμό θανάτων.

Σύμφωνα με το Agenzia Nova, η Βεγγάζη, πρωτεύουσα της Κυρηναϊκής,  που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ βρέθηκε για άλλη μια φορά βυθισμένη στο χάος.

Ο Αμπντέλ Χαμίνταλ Κάζα, πρόεδρος της Αρχής ‘Barqawi’, ενός κοινωνικού φορέα που ιδρύθηκε το 2019 κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε ο Χάφταρ κατά της τότε Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ανέφερε ότι τα πρόσφατα γεγονότα περιστρέφονται γύρω από τα πρόσωπα του πρώην υπουργού Άμυνας της κυβέρνησης Σάρατζ, και ενός σεΐχη που αυτοανακηρύσσεται αρχηγός της φυλής Baraghtha, στην οποία ανήκει ο πρώην υπουργός.

Ο αρχηγός της λιβυκής φυλής, προσκάλεσε τον πρώην υπουργό να επιστρέψει στη Βεγγάζη εγγυούμενος την ασφάλειά του.

Ως εκ τούτου, ο πρώην υπουργός Άμυνας του Σάρατζ συμφώνησε να επιστρέψει στη Βεγγάζη με τους επικεφαλής και άλλων φυλών επειδή δεν ήταν πλέον ευπρόσδεκτοι στην Τρίπολη, λόγω αδιευκρίνιστων συνθηκών.

Ο Αλ Κάζα σημειώνει ότι συμβούλεψε τον πρώην υπουργό του Σάρατζ να μην επιστρέψει στη Βεγγάζη γιατί υπάρχει ανοικτό μέτωπο με τον Χάφταρ.

Δεν εισακούστηκε και η επιστροφή του στη Βεγγάζη με την οικογένειά του και 30 πολιτοφύλακες της ιδιωτικής του φρουράς την περασμένη Παρασκευή πήγαν στη Βεγγάζη.

Όπως σημειώνεται, το βράδυ στις πέντε, δέχθηκε επίθεση από κομάντο της πολιτοφυλακής Tariq bin Ziyad, που είναι γνωστό ότι διοικείται από τον γιο του στρατηγού Χάφταρ, Σαντάμ.

Ο Αλ Κάζα αναφέρει δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, πριν διακοπούν οι επικοινωνίες. Τις επόμενες τρεις ημέρες (Κυριακή 8, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Οκτωβρίου) κανείς δεν άκουσε ξανά τίποτα, λόγω της καταστροφής των επικοινωνιών.

Ο Αλ Κάζα είπε στη «Nova» ότι η Βεγγάζη εξακολουθεί να θρηνεί και ότι τα πτώματα των θυμάτων δεν έχουν ακόμη ταφεί. Η τύχη των τραυματιών, των αιχμαλώτων και των θυμάτων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, είναι άγνωστη.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει ένα μυστήριο για τη διακοπή των επικοινωνιών και το μπλοκάρισμα του Διαδικτύου που κράτησε μέρες.

 Ο Οσάμα Χαμάντ, πρωθυπουργός της παράλληλης κυβέρνησης στα ανατολικά, μίλησε για «κύτταρο σαμποτέρ» που προέρχεται από τις «δυτικές περιοχές της χώρας και υποστηρίζεται από την Τρίπολη», κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Αμπντέλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά, υποστήριξης τέτοιων «δολιοφθορών» στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Βεγγάζης.

 Όμως η Τρίπολη απέρριψε τις κατηγορίες, μιλώντας αντ’ αυτού για σοβαρές και απαράδεκτες κακοτοπιές στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντιπάλους.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ