Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Η ΕΕ απειλεί με κυρώσεις τον Έλον Μασκ για διάδοση παράνομου περιεχομένου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ, έχουμε ενδείξεις ότι η πλατφόρμα σας χρησιμοποιείται για τη διάδοση παράνομου

περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ», έγραψε ο Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής Τιερί Μπρετόν, στον Έλον Μασκ, σε επιστολή για την οποία ενημερώθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Αμέσως απάντησε ο Έλον Μασκ

 «Η πολιτική μας είναι να είναι όλα ανοιχτά και διαφανή, μια προσέγγιση που ξέρω ότι υποστηρίζει η ΕΕ», απάντησε ο δισεκατομμυριούχος στον κ. Μπρετόν απευθείας στο X, λίγες ώρες αργότερα.

«Παρακαλώ αναφέρετε τις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρεστε στο Χ, για να τις δει το κοινό», πρόσθεσε, προτού καταλήξει με το «Ευχαριστώ πολύ», στα γαλλικά.

Ταπεινωτικά βίντεο ομήρων, αποκεφαλισμένων σορών, βιντεοσκοπημένη δολοφονία… Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλημμυρίσει με βίαιες εικόνες, αλλά και από προσπάθειες παραπληροφόρησης, από τις επιθέσεις που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου η Χαμάς, πρόκληση για τις ομάδες της πλατφόρμας moderator .

 «Λάβαμε, από εξειδικευμένες πηγές, αναφορές για δυνητικά παράνομο περιεχόμενο που κυκλοφορεί στην υπηρεσία σας παρά τις αναφορές των αρμόδιων αρχών», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος στην επιστολή του προς τον Έλον Μασκ, στις 10 Οκτωβρίου.

«Ενεργείτε γρήγορα»

«Όταν λαμβάνετε ειδοποιήσεις για παράνομο περιεχόμενο στην ΕΕ, πρέπει να ενεργείτε γρήγορα, επιμελώς και αντικειμενικά και να αφαιρείτε το εν λόγω περιεχόμενο όταν δικαιολογείται», του υπενθύμισε. Η υποχρέωση αυτή απορρέει ιδίως από τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (DSA) που ισχύει από τα τέλη Αυγούστου για 19 μεγάλες πλατφόρμες.

Μετά την εξαγορά του Twitter πέρυσι, ο Έλον Μάσκ πραγματοποίησε ένα τεράστιο κύμα απολύσεων που αποδεκάτισαν τις ομάδες συντονισμού.

Επαναβεβαιώνει τακτικά το όραμά του για την ελευθερία της έκφρασης, αρνούμενος οποιαδήποτε «λογοκρισία», ακόμη κι αν διασφαλίζει ότι η πλατφόρμα σέβεται τους νόμους κάθε χώρας σε αυτόν τον τομέα.

Οι Βρυξέλλες ανησυχούσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου για το ποσοστό παραπληροφόρησης στο X, επισημαίνοντας τα κακά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πλατφόρμες.

Επιπλέον, από την περασμένη εβδομάδα, οι σύνδεσμοι και τα άρθρα τύπου που κοινοποιούνται στο X εμφανίζονται μόνο με τη μορφή εικόνας, χωρίς τίτλο ή περιγραφή, γεγονός που κινδυνεύει να μειώσει τη χρήση ιστότοπων πραγματικών πληροφοριών.

Ο ίδιος ο Έλον Μασκ έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις επειδή ενθάρρυνε τους περίπου 160 εκατομμύρια οπαδούς του στο X να μάθουν για τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς ακολουθώντας δύο λογαριασμούς που είναι γνωστοί για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Στη συνέχεια, ο δισεκατομμυριούχος διέγραψε την ανάρτησή του, αλλά είχε προβληθεί εκατομμύρια φορές.

Ο Τιερί Μπρετόν υπενθύμισε στον Αμερικανό ιδιοκτήτη «τις πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις» που του επιβαρύνουν όσον αφορά τη συγκράτηση του περιεχομένου, ακόμη στο πλαίσιο του DSA.

 «Πρέπει να είστε εξαιρετικά διαφανείς και σαφείς σχετικά με το περιεχόμενο που επιτρέπεται από τους όρους παροχής υπηρεσιών σας και να επιβάλλετε τις δικές σας πολιτικές με συνέπεια και επιμέλεια», έγραψε ο επίτροπος.

 «Βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο»

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν πρόκειται για βίαιο και τρομοκρατικό περιεχόμενο που φαίνεται να κυκλοφορεί στην πλατφόρμα σας», τόνισε.

Ο Επίτροπος κάλεσε επίσης τον Έλον Μασκ  «επειγόντως» να διασφαλίσει ότι τα συστήματά του «είναι αποτελεσματικά» και «να ενημερώσει  τις Βρυξέλλες  για τα μέτρα κρίσης που θα ληφθούν».

« Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης, αναμένω επίσης από εσάς να έρθετε σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές επιβολής του νόμου και την (Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία) Europol, και να ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά τους», ζήτησε περαιτέρω ο Τιερί Μπρετόν.

«Σας προτρέπω να δώσετε μια γρήγορη, ακριβή και πλήρη απάντηση σε αυτό το αίτημα εντός των επόμενων 24 ωρών», διέταξε.

«Σας υπενθυμίζω ότι μετά από ενδεχόμενη έναρξη έρευνας και διαπίστωση μη συμμόρφωσης, ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις», προειδοποίησε.

Προειδοποίηση στη Meta

Ο Τιερί Μπρετόν προειδοποίησε επίσης τη Meta (Facebook, Instagram) αυτή την Τετάρτη σχετικά με την αύξηση των ψευδών πληροφοριών στις πλατφόρμες της και έδωσε στον προϊστάμενο Μαρκ Ζάκερμπεργκ 24 ώρες για να κοινοποιήσει τα μέτρα του για την αντιμετώπισή του.

 «Έχουμε λάβει γνώση των αναφορών για έναν σημαντικό αριθμό «deep fake» και παραποιημένου περιεχομένου που έχουν κυκλοφορήσει στις πλατφόρμες σας και μερικά από τα οποία εξακολουθούν να εμφανίζονται στο διαδίκτυο», έγραψε ο Τιερί Μπρετόν, σε επιστολή προς τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ που δημοσιεύτηκε στο κοινωνικό δίκτυο Bluesky, την επομένη μιας παρόμοιας προειδοποίησης που απευθύνθηκε στο αφεντικό του X, Έλον Μασκ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ