Χένρι Κίσινγκερ για τις επιθέσεις της Χαμάς: Ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε τόσους πολλούς ξένους να μπουν μέσα…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ που γιορτάζεται στους δρόμους του Βερολίνου, δείχνει ότι η Γερμανία έχει αφήσει πάρα πολλούς ξένους να εισέλθουν στη χώρα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό εξωτερικών των Η.Π.Α. Χένρι Κίσινγκερ.

«Ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες, γιατί δημιουργεί μια ομάδα πίεσης μέσα σε κάθε χώρα που το κάνει αυτό», είπε ο 100χρονος πρώην κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης σε συνέντευξή του με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Axel Springer Mathias Döpfner για τη γερμανική Welt TV. (Η Axel Springer είναι η μητρική εταιρεία της POLITICO).

Ο γερμανικής καταγωγής Κίσινγκερ — ο οποίος έφυγε με την οικογένειά του από τη Ναζιστική Γερμανία το 1938 και έγινε ο αρχιτέκτονας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ — είπε ότι ήταν «οδυνηρό», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το να δει Άραβες στο Βερολίνο να γιορτάζουν επίθεση στο Ισραήλ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Σε μια αιφνιδιαστική επίθεση που ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί, μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν από τη Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και απαγάγοντας δεκάδες άλλους, ενώ εκτόξευσαν ρουκέτες σε πόλεις όπως το Τελ Αβίβ και η Ιερουσαλήμ. Το Ισραήλ έκτοτε αντεπιτέθηκε ξεκινώντας μια πολιορκία της Γάζας και εκτοξεύοντας το δικό του μπαράζ αντιποίνων, σκοτώνοντας εκατοντάδες Παλαιστίνιους.

Η «ανοιχτή επιθετική ενέργεια» της Χαμάς πρέπει να αντιμετωπιστεί με «κάποια ποινή», είπε ο Κίσινγκερ, ενώ προειδοποίησε για την πιθανότητα επικίνδυνης κλιμάκωσης στην περιοχή.

«Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει τον κίνδυνο να κλιμακωθεί και να φέρει άλλες αραβικές χώρες υπό την πίεση της κοινής τους γνώμης», προειδοποίησε ο Κίσινγκερ, ενώ έδειξε τα διδάγματα από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, κατά τον οποίο ένας αραβικός συνασπισμός με επικεφαλής την Αίγυπτο και τη Συρία επιτέθηκε στο Ισραήλ.

Ο πραγματικός στόχος της Χαμάς και των υποστηρικτών της «μπορεί μόνο να είναι να κινητοποιήσουν τον αραβικό κόσμο εναντίον του Ισραήλ και να ξεφύγουν από την τροχιά των ειρηνικών διαπραγματεύσεων», είπε ο Κίσινγκερ.

Είναι επίσης «πιθανό» ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αναλάβει δράση κατά του Ιράν, εάν θεωρεί ότι η Τεχεράνη είχε ρόλο στη διάπραξη της επίθεσης, πρόσθεσε ο πρώην κορυφαίος διπλωμάτης.

Γενικότερα, είπε ο Κίσινγκερ, η συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, αντιπροσωπεύουν μια «θεμελιώδη επίθεση στο διεθνές σύστημα».

politico.eu

ΔΗΜΟΦΙΛΗ