Ραγδαιες εξελίξεις: Το Ισραήλ βομβάρδισε τα αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλέπι!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πριν λίγη ώρα οι δυνάμεις του Ισραήλ βομβάρδισαν τα αεροδρόμια στη Δαμασκό και το Χαλέπι με αποτέλεσμα να κλείσουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν προσγειωθεί στη Δαμασκό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας έφθασε τους 1.354, όπως ανέφερε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας της Χαμάς, μετά τον πολλαπλασιασμό των ισραηλινών βομβαρδισμών.

Παράλληλα, ο αριθμός των τραυματιών τους 6.049. Προηγούμενος απολογισμός που δημοσιοποιήθηκε την αυγή έκανε λόγο για περίπου 1.200 νεκρούς.

Η Χαμάς καλεί σε «ιερό πόλεμο» αύριο, Παρασκευή και 13!

Σε «ιερό πόλεμο» καλεί αύριο τους μουσουλμάνους η Χαμάς όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της που επικαλείται το ερευνητικό ινστιτούτο των ΜΜΕ για την Μέση Ανατολή «Middle East Media Research Institute» (MEMRI).

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Δηλώνουμε ότι η αυριανή ημέρα, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, θα είναι ημέρα γενικής κινητοποίησης στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο αλλά και των ελεύθερων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Είναι μια ημέρα συσπείρωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής. Είναι μία ημέρα αποκάλυψης των εγκλημάτων της κατοχής, απομόνωσης και αποτροπής όλων των επιθετικών μεθόδων της. Είναι μια ημέρα για να δείξουμε την αγάπη μας για την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ.

Είναι ημέρα θυσίας, ηρωισμού και αφοσίωσης και για να κερδίσεις την τιμή της υπεράσπισης της πρώτης Qibla (σημαίνει πυξίδα στα αραβικά) των Μουσουλμάνων, του τρίτου ιερότερου τζαμιού… Καλούμε τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να κινητοποιηθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και να υποστηρίξουν τη δίκαιη υπόθεση και τα νόμιμα δικαιώματά τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, και αυτοδιάθεση».

Παράλληλα, η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης να ξεσηκωθούν εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών και τους Άραβες πολίτες του Ισραήλ εναντίον της κυβέρνησης Νετανιάχου.

«Θα νικήσουμε»

Στο μεταξύ, πάντως, η επίθεση στην Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται με τον Υπουργό Άμυνας του Ισραήλ να διαμηνύει πως «θα νικήσουμε» ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοφανείς κτηνωδίες της Χαμάς.

Ο Γιοάβ Γκαλάντ συμμετείχε μέσω βίντεο στη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας των χωρών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Στο βίντεο που προβλήθηκε σήμερα το πρωί ανέφερε σχετικά με τον πόλεμο.

«Θα είναι ένας σκληρός και μακρύς πόλεμος, αλλά το κράτος του Ισραήλ θα νικήσει. Το 2023 δεν είναι 1945. Το κράτος μας είναι ισχυρό».

Και συνέχισε:

«Γεγονότα όπως αυτά που είδαμε το Σάββατο, δεν έχουν συμβεί στον εβραϊκό λαό από το 1945. Κορίτσια βιάστηκαν βίαια, παιδιά σύρθηκαν στη Γάζα ενώ αιμορραγούσαν. Ένα μουσικό φεστιβάλ μετατράπηκε σε αιματοκύλισμα, δεκάδες πολίτες από τις χώρες σας δολοφονήθηκαν ή απήχθησαν.

Αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκα το κιμπούτζ Μπάρι, το οποίο χτίστηκε από επιζώντες του Ολοκαυτώματος που δούλεψαν τη γη και έχτισαν μια ένδοξη κοινότητα. Πήγα από σπίτι σε σπίτι, είδα τα σώματα επιζώντων του Ολοκαυτώματος, που κάηκαν εν ζωή. Παιδιά δέθηκαν και πυροβολήθηκαν στο κεφάλι, στρατιώτες μας αποκεφαλίστηκαν.

Υποστήκαμε ένα σοβαρό πλήγμα, αλλά μην κάνετε κανένα λάθος: το 2023 δεν είναι 1945. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές ικανότητες. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό. Ενωμένο και ισχυρό. Αυτές τις μέρες η Πολεμική μας Αεροπορία καταστρέφει τα αρχηγεία της Χαμάς, βομβαρδίζει τις υποδομές των τρομοκρατών και καταστρέφει τα εργοστάσια με τα όπλα τους. Αυτός είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας στη Μέση Ανατολή, θα αλλάξουμε την πραγματικότητα της ασφάλειας και η Χαμάς δεν θα υπάρχει.

Θα φτάσουμε και στον τελευταίο από τους δράστες και τους σχεδιαστές της σφαγής – σε κάθε άτομο στα χέρια του οποίου βρίσκεται το αίμα των παιδιών μας. Θα είναι ένας σκληρός και μακρύς πόλεμος, αλλά το κράτος του Ισραήλ θα νικήσει. Σας ευχαριστώ όλους για την έκφραση αλληλεγγύης, τις ξεκάθαρες δηλώσεις και τα τηλεφωνήματα που συνεχίζω να λαμβάνω από τους συναδέλφους μου. Δεν είναι μόνο ο πόλεμός μας, είναι ένας πόλεμος για την ελευθερία, είναι ένας πόλεμος για τις αξίες».

Άγνωστο πότε θα γίνει η χερσαία επιχείρηση

Ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται για έναν «χερσαίο ελιγμό» στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τίποτα «δεν έχει αποφασιστεί ακόμη», δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος σήμερα, έκτη ημέρα του πολέμου που πυροδότησε η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια του πολέμου», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά.

«Μπορεί να είναι από αέρος, μπορεί να είναι μαζί από θαλάσσης και αέρος. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν τελικά οι πολιτικοί μας αξιωματούχοι, (αλλά) αυτό δεν έχει ακόμα αποφασιστεί», πρόσθεσε ο αξιωματικός.

«Ξέρω ότι ακούτε κάποιες δηλώσεις, αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, αλλά προετοιμαζόμαστε για έναν χερσαίο ελιγμό, στην περίπτωση που αυτό αποφασιστεί», συνέχισε ο συνταγματάρχης Χεχτ.

Ο στόχος του ισραηλινού στρατού είναι η «εξάλειψη» της κυβέρνησης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, σημείωσε εξάλλου.

«Αυτήν την συγκεκριμένη στιγμή, επικεντρωνόμαστε στους υψηλόβαμους ηγέτες τους, όχι μόνον στην στρατιωτική ηγεσία, αλλά και στους κυβερνητικούς τους αξιωματούχους ως τον (Γιάχια) Σινουάρ (σ.σ.: ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα). Αυτοί εμπλέκονται άμεσα» στην φονική επίθεση του Σαββάτου, που συγκλόνισε το Ισραήλ και λόγω της βαρβαρότητάς της, κατέληξε ο αντισυνταγματάρχης του ισραηλινού στρατού.

Ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ

Νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι, επτά ρουκέτες έπεσαν στην πόλη Σντερότ στο νότιο Ισραήλ. Μεταξύ των στόχων ήταν κτίρια και οχήματα πολιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν σκοτωθεί δύο άτομα και έχουν τραυματιστεί ακόμα τρία.

Δείτε βίντεο από τις επιθέσεις:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ