Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Κύκλωμα νόθευε βενζίνη με χημικά από την Βουλγαρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφερναν χημικούς διαλύτες από την Βουλγαρία, νόθευαν την βενζίνη και στην συνέχεια την διέθεταν σε δύο βενζινάδικα της Αττικής. Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξάρθρωσε το κύκλωμα, προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, και κατάσχεσε πάνω από 29 τόνους χημικών και 4 βυτιοφόρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, ενώ στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας που ακολούθησε υπό το συντονισμό του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (Σ.Ε.Κ.), διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα εισήγαγε χημικούς διαλύτες από την Βουλγαρία και τους μετέφερε σε αποθηκευτικό χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής.

Εκεί, βυτιοφόρο υγρών καυσίμων εφοδιάζονταν με διαλύτες και μετέβαινε σε χώρο στάθμευσης στη Δυτική Αττική, όπου μετάγγιζε το υλικό σε έτερα βυτιοφόρα τα οποία στην συνέχεια εφοδίαζαν δύο πρατήρια υγρών καυσίμων σε περιοχές της Αττικής.

venzini

Ένας 60χρονος εντοπίστηκε και συνελήφθη βραδινές ώρες προχθές, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, σε ένα από τα ανωτέρω πρατήρια υγρών καυσίμων, την στιγμή που εφοδίαζε δεξαμενή του πρατηρίου με χημικούς διαλύτες, τους οποίους προηγουμένως είχε εφοδιαστεί από την αποθήκη στη Δυτική Αττική, ενώ ένας 32χρονος συνόδευε το βυτιοφόρο στη διαδρομή προς το πρατήριο.

Μάλιστα, για το μη εντοπισμό των παράνομων χημικών διαλυτών διαπιστώθηκε ότι είχε κατασκευαστεί ειδική ηλεκτρονική πλακέτα, η οποία εμπόδιζε την καταγραφή τους στο σύστημα εισροών –εκροών το οποίο παρακολουθείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), ενώ κατά την πώληση των νοθευμένων-λαθραίων καυσίμων δεν εκδίδονταν τα προβλεπόμενα φορολογικά παραστατικά.

venzini2

Στο πλαίσιο αυτό, η Α.Α.Δ.Ε προέβη στη σφράγιση του εν λόγω πρατηρίουγια την παραποίηση του συστήματος εισροών- εκροών, ενώ στο έτερο πρατήριο κλήθηκε αρμόδιο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμου και ελήφθησαν δείγματα προς εξέταση της ποιότητας των καυσίμων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ άλλων στην ανωτέρω αποθήκη και χώρο στάθμευσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 29.602 λίτρα μείγματος χημικών διαλυτών,
  • 17.470 λίτρα υγρού καυσίμου (πιθανόν πετρελαίου), άνευ παραστατικών στοιχείων κατοχής και διακίνησης,
  • 4 βυτιοφόρα οχήματα, 2 επικαθήμενα βυτιοφόρα,
  • ΙΧΕ, ΙΧΦ τράκτορας, επικαθήμενο φορτηγό
  • 3 κινητά τηλέφωνα,
  • 23.355 ευρώ,
  • πλήθος πλαστικών δεξαμενών, σφραγίδων εταιρειών και ιδιόχειρων σημειώσεων.

Οι διαφυγόντες φόροι, δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις υπολογίζονται σε 43.897,39 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ