WSJ: Η επίθεση της Χαμάς τερματίζει τη σχέση Νετανιάχου-Πούτιν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατάφερε να διατηρήσει «θερμή επικοινωνία» με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά τώρα αυτή έφτασε στο τέλος της, γράφει η Wall Street Journal.

Όπως σημειώνεται, ο Νετανιάχου ήταν με τον Πούτιν ακόμη και σε μια περίοδο που ήταν όλο και πιο απομονωμένος. Ακόμη και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η θέρμανση των σχέσεών της με τον ορκισμένο αντίπαλο του Ισραήλ – το Ιράν – δεν μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτή τη συνεργασία.

Οι ηγέτες λέγεται ότι μίλησαν τηλεφωνικά και ο Νετανιάχου ανακοίνωσε μια αδέσμευτη προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αρνούμενος να παράσχει στο Κίεβο θανατηφόρα βοήθεια ή συστήματα αεράμυνας παρά τις πιέσεις από τη Δύση.

Επί λέξη: «Τώρα, μετά τη θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ από μαχητές της Χαμάς που υποστηρίζονται από το Ιράν, αυτές οι συνομιλίες φαίνεται να έχουν σταματήσει.

Ο Πούτιν είναι ένας από τους λίγους παγκόσμιους ηγέτες που δεν τηλεφώνησε στον Νετανιάχου για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο περισσότερων από 1.300 Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς σε αυτή την επίθεση».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο τερματισμός της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ υπογραμμίζει τις ευρύτερες τεκτονικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον ρόλο της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε αντάλλαγμα για τα Shaheds, η Ρωσία παρείχε στο Ιράν εκπαιδευτικά αεροσκάφη Yak-130 και εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στο Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία της αεροπορικής δύναμης στη Μέση Ανατολή.

Οι δημοσιογράφοι εξηγούν επίσης ότι το Κρεμλίνο έχει εσωτερικούς λόγους να καλωσορίσει τον πόλεμο όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Εν όψει των προεδρικών εκλογών στη Ρωσία που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ο Πούτιν αναζητά τρόπο να αποσπάσει την προσοχή από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Όπως είχαμε σημειώσει στις 14 Οκτωβρίου η Χαμάς δήλωσε ότι χαιρετίζει τις «ακούραστες προσπάθειες της Ρωσίας με στόχο να σταματήσει την επιθετικότητα του Ισραήλ» εναντίον των μαχητών της.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ