Η Βουλγαρία φορολογεί το ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από την επικράτειά της-απειλή για τη νότια Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία εισήγαγε φόρο στο ρωσικό φυσικό αέριο που παραδίδεται μέσω της επικράτειάς της στην ευρύτερη ΕΕ, σύμφωνα με νόμο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του βουλγαρικού κοινοβουλίου την Παρασκευή.

Ο νέος κανονισμός τίθεται σε ισχύ αμέσως και επιβάλλει τέλος 20 βουλγαρικών λεβ (€10,25) ανά μεγαβατώρα, ή περίπου 100 κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου που διέρχεται από τη χώρα.

Το τέλος είναι περίπου το 20% της τρέχουσας τιμής των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στον κόμβο Title Transfer Facility (TTF) στην Ολλανδία, το ευρωπαϊκό πρότυπο για αυτό το εμπόρευμα.

Μέχρι το 2022, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ήταν ένας από τους βασικούς προμηθευτές φυσικού αερίου της Βουλγαρίας. Ωστόσο, αφού οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να πληρώσουν για τα καύσιμα σε ρούβλια, οι άμεσες εξαγωγές στη βαλκανική χώρα ανεστάλησαν.

Απειλείται η παροχή στη νότια Ευρώπη

Αν και η Βουλγαρία δεν εισάγει πλέον φυσικό αέριο από τη Ρωσία για εσωτερική χρήση, παρέμεινε μία από τις λίγες διαδρομές για την παράδοσή του στην ΕΕ μετά τη μείωση των ροών από τις κυρώσεις της Μόσχας που σχετίζονται με την Ουκρανία και το σαμποτάζ του αγωγού Nord Stream.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg, περίπου το ήμισυ του ρωσικού φυσικού αερίου από τον αγωγό που προορίζεται για την ΕΕ περνά αυτή τη στιγμή μέσω της Βουλγαρίας, εισερχόμενος μέσω του αγωγού TurkStream.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο νέος φόρος της Βουλγαρίας θα μπορούσε να απειλήσει τις προμήθειες σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Σερβίας, οι οποίες συνεχίζουν να βασίζονται στη Ρωσία για τις περισσότερες από τις ανάγκες τους σε φυσικό αέριο. Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο χαρακτήρισε το μέτρο «απαράδεκτο».

«Φαίνεται ότι υπάρχουν νέες προσπάθειες να απειληθεί η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας και να αποτραπεί η ενεργειακή συνεργασία Ουγγαρίας-Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς φυσικού αερίου… Για ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απειλήσει την προμήθεια φυσικού αερίου σε ένα άλλο μέλος της ΕΕ είναι αντίθετο με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, τους κανόνες και είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Σιγιάρτο την Παρασκευή, ενώ συμμετείχε στο φόρουμ «Russian Energy Week» στη Μόσχα. Πρόσθεσε ότι τόσο η Ουγγαρία όσο και η Σερβία λαμβάνουν ήδη μέτρα για να διασφαλίσουν ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να εφαρμόσει τους νόμους στις δικές της εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η Gazprom δεν έχει ακόμη σχολιάσει την εξέλιξη, ούτε έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα των μέσων ενημέρωσης να αντιδράσει.

Politika

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ