Ψέκασαν με κόκκινο χρώμα τα γραφεία του BBC για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων στο Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρόσοψη του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, που βρίσκεται στο Λονδίνο, βάφτηκε κόκκινο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν αυτό έγινε ως απάντηση στην καταιγίδα που ξέσπασε λίγες μέρες πριν, όταν κατά τη διάρκεια της κάλυψης των όσων συνέβαιναν στο Ισραήλ αρνήθηκαν να αναφέρουν τους τρομοκράτες της Χαμάς ως «τρομοκράτες» – αλλά τους ανέφεραν ως «μαχητικές δυνάμεις», γράφει ισραηλινό δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται, αφού προκάλεσαν σάλο (οι δημοσιογράφοι του BBC) μετά την άρνησή τους να χρησιμοποιήσουν τη λέξη «τρομοκράτες» ενώ κάλυπταν τις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στο Ισραήλ – η είσοδος στο κτίριο του συστήματος του BBC στο Λονδίνο καλύφθηκε με κόκκινο χρώμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η δράση έγινε λίγες ώρες πριν από την ανακοινωθείσα διαμαρτυρία για την έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοντά στην τοποθεσία του κτιρίου του BBC.

 Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν αυτό έγινε ως διαμαρτυρία για την κάλυψη του Πολέμου των «Σιδηρών Σπαθιών».

Επίσης σε συνομιλία με την «Daily Mail», η Μητροπολιτική Αστυνομία επιβεβαίωσε ότι «είναι ενήμερη για τις εγκληματικές ζημιές που έγιναν στο κτίριο, ωστόσο σε αυτή τη φάση δεν είναι γνωστό αν συνδέεται με κάποια ομάδα διαμαρτυρίας».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Telegraph», οι προσπάθειες αφαίρεσης της μπογιάς και καθαρισμού της πρόσοψης του κτιρίου δεν έχουν ακόμη πετύχει. Ο ραδιοφωνικός παρουσιαστής του BBC, Έντουαρντ Άντο, δήλωσε: «Ανεξάρτητα από την άποψή σας για το τι συμβαίνει – δεν είναι αυτός τρόπος αντίδρασης. Συγχαρητήρια στην ομάδα ασφαλείας που εφημερεύει απόψε».

Επίσης στην «Telegraph» σημειώνεται ότι το κόκκινη ελαιόχρωμα ψεκάστηκε εκεί που νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναρτήθηκαν αφίσες από Ισραηλινούς διαδηλωτές, που έδειχναν τους απαχθέντες στην επίθεση της Χαμάς.

Όπως αναφέρθηκε, το γεγονός λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά τη σφοδρή κριτική του BBC, όταν ο αρχιραβίνος της Βρετανίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ και άλλοι επιτέθηκαν στον τρόπο με τον οποίο το δίκτυο καλύπτει τα δύσκολα γεγονότα στο Ισραήλ.

Επίμαχη λέξη : «Militants»

Στο επίκεντρο της κριτικής – η χρήση της λέξης Militants – «μαχόμενες δυνάμεις» – αντί για «τρομοκράτες». Να σημειωθεί ότι από το 2021 η Χαμάς έχει χαρακτηριστεί επίσημα τρομοκρατική οργάνωση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρατήρησα ότι το BBC διστάζει να χρησιμοποιήσει τον όρο «τρομοκράτης»», δήλωσε ο αρχιραβίνος της Βρετανίας, Sir Ephraim Mirbis, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο δίκτυο. «Αλλά αν δεν χρησιμοποιηθεί ο όρος «τρομοκράτης», ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δικαιολογεί το θέμα – και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις πράξεις».

Ο Σουνάκ επιτέθηκε επίσης στον τρόπο με τον οποίο καλύπτεται ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης. «Η Χαμάς δεν είναι μαχητές και δεν είναι μαχητές της ελευθερίας. Είναι τρομοκράτες» – είπε ο Σουνάκ σε μια ομιλία του ενώπιον περίπου 1.700 ατόμων σε μια συνάντηση αλληλεγγύης προς το Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σε μια συναγωγή στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας. Επιπλέον 12.000 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο.

Ynet

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ