Μακελειό στις Βρυξέλλες: Άνοιξε πυρ υμνώντας τον Αλλαχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, με δύο ανθρώπους να χάνουν σήμερα τη ζωή τους από πυροβολισμούς στις Βρυξέλλες, από ένοπλο άνδρα, ο οποίος φέρεται να φώναζε «Allahu akbar» («Ο Θεός είναι μεγάλος»), ενώ πυροβολούσε αδιακρίτως περαστικούς στη βελγική πρωτεύουσα.

Το αιματηρό περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 7:15 μ.μ. (τοπική ώρα) στην Λεωφόρο Ιπρ στο Χέιζελ των Βρυξελλών, κοντά το στάδιο «King Baudouin», όπου σήμερα ήταν προγραμματισμένη να διεξαχθεί η ποδοσφαιρική αναμέτρηση του Βελγίου με τη Σουηδία για τα προκριματικά του Euro 2024. Διόλου τυχαίο, εξάλλου, πως οι δύο νεκροί φέρεται να φορούσαν φανέλες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Σουηδίας. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης διέφυγε από το σημείο καβάλα σε ένα σκούτερ, με τις αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Λίγο πριν το αιματοκύλισμα, ο φερόμενος ως δράστης δημοσίευσε στο Facebook βίντεο, στο οποίο ουσιαστικά περιγράφει την επίθεση, υμνεί τον Αλλάχ, ενώ υποστηρίζει πως είναι μαχητής του ISIS. «Με λένε Αμπντεσαλέμ Αλ Γκιλανί και είμαι μαχητής του Αλλάχ. Ανήκω στο Ισλαμικό Κράτος. Αγαπάμε αυτούς που μας αγαπούν και μισούμε αυτούς που μας μισούν. Ζούμε για τη θρησκεία μας και πεθαίνουμε για τη θρησκεία μας. Ο αδερφός σας πήρε εκδίκηση στο όνομα των Μουσουλμάνων. Σκότωσα μέχρι στιγμής τρεις Σουηδούς. Ναι, τρεις Σουηδούς. Σε αυτούς που έκανα κάτι κακό, παρακαλώ συγχωρείστε με. Και τους συγχωρώ όλους», ακούγεται να λέει στο βίντεο-ντοκουμέντο.

Σε βίντεο-ντοκουμέντο που κάνει τον γύρο των social media, ένας άνδρας με πορτοκαλί μπουφάν φαίνεται να κατεβαίνει από μια μηχανή και να πυροβολεί αδιακρίτως περαστικούς, ενώ κατόπιν μπαίνει σε ένα κτίριο πυροβολώντας όσους είχαν σπεύσει να βρουν καταφύγιο εντός του, με τουλάχιστον έναν εξ αυτών να σωριάζεται στο έδαφος. Σύμφωνα δε με αυτόπτες μάρτυρες, τους δύο Σουηδούς τουρίστες που έπεσαν νεκροί από τα πυρά του, τους «γάζωσε» ενώ επέβαιναν σε ταξί.

Λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος, το επίπεδο συναγερμού στις Βρυξέλλες ανέβηκε στην κατηγορία 4 (το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού), ενώ τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το στάδιο King Baudouin ενισχύθηκαν, με τον ποδοσφαιρικό αγώνα Βελγίου – Σουηδίας να διακόπτεται οριστικά στο ημίχρονο και ενώ το σκορ ήταν στο 1-1. Έρευνα για το αιματηρό περιστατικό διενεργεί και η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου, αρμόδια για υποθέσεις τρομοκρατίας.

«Τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων της άνανδρης επίθεσης στις Βρυξέλλες», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσθέτοντας ότι βρίσκεται «με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο εθνικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων». «Παρακολουθούμε την κατάσταση και ζητάμε από τους κατοίκους των Βρυξελλών να είναι σε επαγρύπνηση», υπογραμμίζει ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Σουηδίας, Γκούναρ Στρόμερ, εξέφρασε τον αποτροπιασμό του, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Απόψε λάβαμε φρικτά νέα από τις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες, για να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με όσα συνέβησαν», δήλωσε και πρόσθεσε πως «η σουηδική κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τη βελγική».

Συγκλονισμένη η Ευρώπη από τη νέα ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση

«Πριν από μερικά λεπτά, ήταν οι Βρυξέλλες αυτές οι οποίες χτυπήθηκαν εκ νέου από ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση, που φαίνεται, τη στιγμή που μιλάμε, ότι στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον άλλους δυο Ευρωπαίους, δυο Σουηδούς. Η Ευρώπη μας είναι συγκλονισμένη», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στα Τίρανα, καθώς παρακαθόταν σε επίσημο δείπνο που του παρέθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα.

Στις δηλώσεις του ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη στυγερή δολοφονία ενός καθηγητή από 20χρονο, πρώην μαθητή του, που ριζοσπαστικοποιήθηκε, την περασμένη Παρασκευή στη βόρεια Γαλλία σε λύκειο της Αράς. «Βρίσκομαι εδώ μαζί σας, ενώ η Γαλλία επλήγη εκ νέου από τρομοκρατική επίθεση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, που είχε θύμα ακριβώς καθηγητή γαλλικών», είπε και πρόσθεσε πως «η βαρβαρότητα επιδίωξε να χτυπήσει ξανά αυτούς που μεταλαμπαδεύουν, που διδάσκουν αυτήν τη γλώσσα, η οποία εδώ και αιώνες μεταφέρει φώτα, αξίες, ελπίδες».

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανέν, έδωσε εντολή να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα με το Βέλγιο, καθώς ο ένοπλος άνδρας που φέρεται να δολοφόνησε τουλάχιστον δυο ανθρώπους στις Βρυξέλλες, εξακολουθεί να διαφεύγει.

«Η καρδιά της Ευρώπης χτυπήθηκε από τη βία», σχολίασε με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και προσθέτει: «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της πολύνεκρης επίθεσης στο κέντρο των Βρυξελλών. Η υποστήριξή μου προς τις βελγικές αρχές και τις υπηρεσίες ασφαλείας που παρακολουθούν την κατάσταση». «Είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία», υπογράμμισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Χ, προσθέτοντας ότι «οι σκέψεις της είναι στις οικογένειες των θυμάτων της αποτρόπαιης επίθεσης».

«Βέλγοι, Σουηδοί και Ευρωπαίοι, είμαστε ενωμένοι απέναντι στην τρομοκρατία. Οι αξίες μας είναι ισχυρότερες από το μίσος τους», δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ