ΔΝΤ στο euronews: «Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει σχετικά καλά – Να αυξηθούν τα εισοδήματα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Μαρακές φιλοξένησε την ετήσια συνάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας

Στην ατζέντα των συνομιλιών ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κόντρα Πεκίνου – Ουάσιγκτον και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Ακόμη, οι συμμέτεχοντες συζήτησαν για την εξάλειψη της φτώχειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κλιματική αλλαγή. Ζητήσαμε την άποψη του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει σχετικά καλά 1

Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει σχετικά καλά. Μετά από μια δεκαετία στασιμότητας, τα εισοδήματα πρέπει να αυξηθούν

Πέτια Κόεβα Μπρουκς
Αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ

«Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει σχετικά καλά. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%, και το επόμενο έτος 2%. Οπότε η πολύ καλή πορεία του τουρισμού και γενικότερα, η υψηλή εγχώρια ζήτηση οδηγεί σε σχετικά καλά νούμερα. Όλα αυτά επιτρέπουν στην Ελλάδα να αρχίσει επιτέλους να συγκλίνει σε επίπεδο εισοδήματος, μετά από σχεδόν δεκαετή στασιμότητα και αφού ξεπέρασε την κρίση δημοσίου χρέους» δήλωσε στο euronews η Πέτια Κόεβα Μπρουκς, αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά πως η ευρωπαϊκή οικονομία αποδυναμώνεται και κάνει λόγο για “υποτονική ανάπτυξη’’. Οι τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών εμφανίζουν καθοδική πορεία, ενώ οι προοπτικές της γερμανικής οικονομίας προβληματίζουν τους αναλυτές.

«Μεσοπρόθεσμα, οι κακές οικονομικές προβλέψεις στη ζώνη του ευρώ οφείλονται στη Γερμανία. Ελπίζουμε λοιπόν ότι η γερμανική οικονομία θα ανακάμψει και πως σύντομα θα ξαναδώσει ώθηση στη ζώνη του ευρώ. Όμως υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί στην ευρωζώνη. Είναι το ποσοστό της ανάπτυξης που είναι ακόμα πολύ χαμηλό, που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλές χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν μια πολύ καλή ευκαιρία για επενδύσεις. Μπορούν να στηρίξουν δομικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση του ρυθμού ανάπτυξης» εκτιμά η Πέτια Κόεβα Μπρουκς.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αργά από τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, αλλά και από τον υψηλό πληθωρισμό.

«Για περίπου μια δεκαετία και σε κάθε διεθνή συνάντηση, η ελληνική οικονομία παρουσιαζόταν ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μέσα στα χρόνια η εικόνα αυτή έχει αλλάξει αισθητά, όμως το υψηλό χρέος παραμένει σημαντικό προβλήμα. Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγνωρίζει τις προσπάθειες κυβερνήσεων και πολιτών με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία για όλους» μεταδίδει από το Μαρακές ο απεσταλμένος του euronews, Απόστολος Στάικος.

euronews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ