Τίρανα: Ο πρόεδρος της Γαλλίας τίμησε τον Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος για πρώτη φορά πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην αλβανική πρωτεύουσα, απένειμε σε ειδική εκδήλωση, χθες το βράδυ, στον Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ με τον τίτλο του Ανώτατου Αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής.

«Αγαπητέ Ισμαήλ Κανταρέ, «το να ζεις είναι να πολεμάς», έλεγε ο Σενέκα, έχεις μεταμορφώσει το ρητό του σε «να γράφεις σημαίνει να πολεμάς», είπε χαρακτηριστικά ο Μακρόν κατά την απονομή.

«Για αυτόν τον ρόλο ως ποιητής των Βαλκανίων, ως ραψωδός της Ευρώπης, ως αγγελιοφόρος της ελευθερίας, για αυτή τη συναρπαστική σύνδεση που ενσωματώνετε τόσο πολύτιμα μεταξύ της Αλβανίας και της Γαλλίας, έχω σήμερα την τιμή να σας υψώσω στον υψηλό βαθμό  του αξιωματικού του τάγμαος της Λεγεώνας της Τιμής»,  είπε ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, καθώς απένειμε στον συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ το τιμητικό παράσημο.

Παρόντες στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι των Ταξιαρχιών στα Τίρανα ήταν μέλη της οικογένειας του μεγάλου Αλβανού συγγραφέα, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με τη σύζυγό του Λίντα και δεκάδες ακόμη καλεσμένοι.

1 176

 Ο Κανταρέ, που εδώ και 33 χρόνια ο συγγραφέας μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Γαλλίας και Αλβανίας, έχει βραβευτεί με όλα σχεδόν τα παγκόσμια βραβεία κύρους.

Η επίσκεψη Μακρόν είναι ιστορική καθώς είναι η πρώτη φορά που Γάλλος πρόεδρος επισκέπτεται επίσημα την Αλβανία. Ο Μακρόν έφτασε γύρω στις 19:30 στο αεροδρόμιο της Ρίνας και στη συνέχεια έγινε δεκτός με τελετή στο Μέγαρο των Ταξιαρχιών, όπου παρέδωσε το παράσημο στον μεγάλο Αλβανό συγγραφέα Κανταρέ. Την Τρίτη θα γίνει δεκτός σε κρατική τελετή από τον αρχηγό του αλβανικού κράτους, Μπαϊράμ Μπεγκάι, με τον οποίο θα κατ’ ιδίαν συνάντηση. Μετά την τελετή, ο Μακρόν αναμένεται να έχει νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Η επίσκεψή του θα ολοκληρωθεί αύριο, 17 Οκτωβρίου, ενώ επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και οι ευκαιρίες συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η οικονομία ή η ενέργεια.

Σύμφωνα με τα αλβανικά media ο Μακρόν, λόγω των διεθνών εξελίξεων, ανέβαλε για λίγες ώρες την επίσκεψή του στην αλβανική πρωτεύουσα χάνοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου, παρόλο που νωρίτερα είχε επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ