Στόχος πυραυλικής επίθεσης και ο Άγιος Πορφύριος στη Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του βομβαρδισμού του Αγίου Πορφυρίου, της ελληνορθόδοξης, δηλαδή, εκκλησίας στη Γάζα, με το Al Jazeera να υποστηρίζει πως η εκκλησία δέχτηκε πυρά Ισραηλινών.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, στη συγκεκριμένη εκκλησία, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Γάζας, είχαν βρει καταφύγιο πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, τουλάχιστον δύο εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί ακόμη τραυματίστηκαν, όταν η περιοχή έγινε εκ νέου στόχος «ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής», σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών στη Γάζα. Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA αναφέρει πως νεκρές από τα χαλάσματα του ναού ανασύρθηκαν δύο γυναίκες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Al Jazeera, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι από την επιδρομή προκλήθηκαν ζημιές στην πρόσοψη του ναού και κατέρρευσε παρακείμενο οικοδόμημα. Εκτίμησαν δε πως στόχος της επίθεσης ήταν χώρος κοντά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία, όπου πολλοί άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω του συνεχιζόμενου «σφυροκοπήματος» από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF).

Πάντως, εκπρόσωπος του IDF, ο οποίος ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) για τον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας, απάντησε ότι η υπόθεση διερευνάται και πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις αναφορές για «ισραηλινό πλήγμα».

Με βάση, εξάλλου, ρεπορτάζ της ΕΡΤ, την ώρα της επίθεσης μέσα στην εκκλησία βρίσκονταν περίπου 50 άτομα -περί τα 200 υποστηρίζει το Al Jazeera- η πλειονότητα των οποίων γυναικόπαιδα. «Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, ο οποίος βρίσκεται στην ελληνορθόδοξη εκκλησία και τόνισε πως «πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθηκαν», υποστηρίζοντας ότι στο μοναστήρι είναι πάνω από 40 άτομα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Άγιος Πορφύριος βρίσκεται πολύ κοντά στο νοσοκομείο Αλ Άχλι, όπου το βράδυ της Τρίτης έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, που είτε νοσηλεύονταν είτε είχαν βρει εκεί καταφύγιο, με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να εξακολουθούν να ρίχνουν εκατέρωθεν το φταίξιμο για το μοιραίο πυραυλικό χτύπημα που προκάλεσε το πρωτοφανές αιματοκύλισμα.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος ανήκει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, είναι η παλαιότερη χριστιανική εκκλησία στη Λωρίδα της Γάζας και από τους παλαιότερους ναούς στον κόσμο, καθώς μετρά 1.600 χρόνια ζωής. Ανοικοδομήθηκε το 1.150 μ.Χ. από τους Σταυροφόρους, ενώ το 1.856 μ.Χ. έγιναν σε αυτόν ευρύτατες εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα δε με την παράδοση, φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ