Γαλλική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών : Δεν υπάρχει απόδειξη ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την επίθεση στο νοσοκομείο της Γάζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο Al-Ahli al-Arabi την Τρίτη. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κατηγόρησε την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, ενώ το Ισραήλ είπε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκετών από μαχητές.

Η γαλλική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών DRM δήλωσε την Παρασκευή ότι, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ένα ισραηλινό χτύπημα προκάλεσε την έκρηξη. 

«Η πιο πιθανή υπόθεση είναι ότι παλαιστινιακός πύραυλος εξερράγη με γόμωση περίπου πέντε κιλών», ανέφερε την Τρίτη η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει… ισραηλινό χτύπημα».

Η έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας δεν ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής πυραυλικής επίθεσης, αλλά πιθανότατα προκλήθηκε από λανθασμένη εκτόξευση παλαιστινιακού πυραύλου, ανακοίνωσε την Παρασκευή η γαλλική στρατιωτική διεύθυνση πληροφοριών (DRM).

«Δεν υπάρχει τίποτα που να μας επιτρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ισραηλινό χτύπημα, αλλά το πιο πιθανό (σενάριο) είναι ένας παλαιστινιακός πύραυλος αστόχησε», ανέφερε το DRM.

Σύμφωνα με το DRM, ο κρατήρας πρόσκρουσης ήταν πολύ μικρός για να προκληθεί από ισραηλινό πύραυλο. «Η πιο πιθανή υπόθεση είναι ένας παλαιστινιακός πύραυλος, ο οποίος εξερράγη με γόμωση περίπου 5 κιλών», είπε το DRM στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι παλαιστινιακές ομάδες είχαν ρουκέτες μικρού διαμετρήματος με τέτοιου είδους εκρηκτική γόμωση.

Το DRM συνήθως δεν δημοσιοποιεί τέτοιες πληροφορίες, αλλά κατόπιν εντολής του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τα ευρήματά του, δεδομένων των αντικρουόμενων απόψεων σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος.

Απέκλεισε διάφορες πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένων θραυσμάτων από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome του Ισραήλ ή αναχαιτισμένων πυραύλων να είναι η αιτία. Μέρος της ανάλυσης βασίστηκε σε υλικό ανοιχτού κώδικα, από τις ελαφριές δομικές ζημιές στο νοσοκομείο, συμπεριλαμβανομένων κάποιων σπασμένων παραθύρων, ελάχιστων κατεστραμμένων οχημάτων και της σχετικά περιορισμένης παρουσίας αντικειμένων στο σημείο της έκρηξης.

Το DRM δεν μπόρεσε να δώσει το ακριβές σημείο αναχώρησης του αποτυχημένου πυραύλου. Αρνήθηκε να εκτιμήσει τον αριθμό των νεκρών, αλλά είπε ότι είναι πιθανό να είναι λιγότεροι από 471.

Με πληροφορίες από reuters & france24

ΔΗΜΟΦΙΛΗ