Αρμενία και Γαλλία υπέγραψαν συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιέν Λεκόρν, το Παρίσι θα παραδώσει τρία ραντάρ GM200 και πυραύλους Mistral στο Ερεβάν.

Η γαλλική πλευρά θα βοηθήσει επίσης την Αρμενία στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Όπως στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας του αρμενικού λαού, ακόμη και σήμερα στη σύνθετη στρατιωτική και πολιτική κατάσταση γύρω από την Αρμενία, η Γαλλία και ο γαλλικός λαός είναι στο πλευρό μας, κάτι που αξίζει την υψηλότερη εκτίμηση, για το οποίο είμαι και πάλι ευγνώμων, ” είπε ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας, Σουρέν Παπικιάν.

Αμυντικά όπλα για τον εναέριο χώρο της Αρμενίας

Ο Υπουργός των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε χθες ότι η σύμβαση για στρατιωτικές προμήθειες προβλέπει την απόκτηση ορισμένης ποσότητας όπλων από Γάλλους κατασκευαστές, που θα επιτρέψουν στην Αρμενία να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της. Το μήνυμα από τη γαλλική πλευρά αναφέρει ότι αυτή η συνεργασία θα ενισχύσει και την προστασία των συνόρων.

Τα μέρη δεν έχουν ακόμη διευκρινίσει πότε και με ποια διαδρομή αυτές οι προμήθειες θα φτάσουν στην Αρμενία.

Ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας τόνισε σήμερα στο Παρίσι ότι συνεργάζονται σε διάφορες κατευθύνσεις.

“Εκσυγχρονισμός και εκπαίδευση προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων”

«Σήμερα, η συνεργασία μας περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό των αμυντικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Αρμενίας, εκπαίδευση προσωπικού, εκπαίδευση, ανταλλαγή εμπειριών, συμβουλευτική υποστήριξη και μια σειρά από άλλες κατευθύνσεις που αποτελούν προτεραιότητα για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», δήλωσε ο Παπικιάν.

Ο Αντράνικ Κοτσαριάν, Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Υποθέσεων Ασφάλειας της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες από την αναμενόμενη σύμβαση στην συνομιλία του με τους δημοσιογράφους. Ο επίσημος αναπληρωτής επιβεβαίωσε μόνο ότι η γαλλική πλευρά πρόκειται να προμηθεύσει αμυντικά όπλα.

«Στις 30 του μήνα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό στην Εθνοσυνέλευση και κατά κανόνα θα συζητηθεί πρώτα το τμήμα που αφορά την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας. Και εκεί θα έχετε όλοι την ευκαιρία να λάβετε απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα που σας ενδιαφέρουν, δεν το λέω τελείως, αλλά με ανοιχτές αγκύλες, που θα αναφέρονται τόσο στον οπλισμό όσο και στη δομή του», είπε ο Κοτσαριάν.

Πρώτη στρατιωτική συνεργασία με χώρα της Δύσης

Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα που υπογράφει το Ερεβάν με δυτική χώρα μετά την κριτική της Μόσχας.

«Η απόφαση για τις προγραμματισμένες στρατιωτικές προμήθειες από τη Γαλλία δηλώνει σαφώς ότι η Αρμενία αναζητά εγγυητές ασφαλείας στη Δύση;»

«Είναι τόσο προφανές ότι κάθε κράτος πρέπει να αυξήσει το εύρος της συνεργασίας του, καθώς και να έχει μεγαλύτερη συμμετοχή φίλων σε πολιτικά ζητήματα, και ο πόλεμος των 44 ημερών μας είπε ότι πρέπει να κάνουμε σοβαρή δουλειά σε όλες αυτές τις πλατφόρμες», τόνισε ο Κοτσαριάν.

«Θα υπάρξουν επίσης ορισμένα στοιχεία στρατιωτικής συνεργασίας» στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας της Αρμενίας και της Γαλλίας.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του γαλλικού στρατιωτικού τμήματος είπε ότι δεν πιστεύει ότι το Παρίσι μπορεί να προστατεύσει την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας με στρατιωτική επέμβαση. Παράλληλα, ο Σεμπαστιέν Λεκόρν ενημέρωσε ότι η Γαλλία μελετά τις αμυντικές ανάγκες της Αρμενίας και θα πουλήσει αυστηρώς αμυντικά όπλα στην Αρμενία.

Σημειώνεται ότι η Γαλλίδα υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Catherine Colonna, ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αρμενία ότι οι δύο χώρες πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το Αζερμπαϊτζάν επέκρινε έντονα αυτή την πρόθεση του Παρισιού, και γι’ αυτόν τον λόγο ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ ακύρωσε τη συμμετοχή του στις διαπραγματεύσεις της Γρανάδας.

Azatutyun

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ