Η μηνυτήρια αναφορά για την απόπειρα εκλογικής εξαπάτησης των πλημμυροπαθών στη Θεσσαλία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Άρειο Πάγο μετέβησαν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Σαρακιώτης και Βασίλης Κόκκαλης αντίστοιχα, καταθέτοντας στη Γεωργία Αδειλίνη μηνυτήρια αναφορά για «την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος» με φόντο την απόπειρα αθέμιτης εκλογικής επιρροής των πλημμυροπαθών στην περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω των εκβιαστικών δηλώσεων των Λευτέρη Αυγενάκη και Κώστα Αγοραστό.

Λαμβάνοντας υπόψη τα λεγόμενα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του περιφεριεάρχη Θεσσαλίας στο χρονικό διάστημα μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη μηνυτήρια αναφορά γίνεται λόγος για «πράξεις και γεγονότα, τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης, καθώς κατευθύνουν την βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου, νοθεύοντας τη διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ειδικότερα, παρατίθενται οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη κατά την επίσκεψή του στη Λάρισα, σύμφωνα με τις οποίες η γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων για τις ζημιές στη Θεσσαλία συνδέεται άρρηκτα με το εκλογικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου. «Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη των πληγέντων. Κι εμείς ως αρμόδιο υπουργείο για τους αγρότες υπολογίζουμε, κ. Περιφερειάρχα, στη συμβολή σας για την ταχύτητα υλοποίησής τους. Άλλωστε η εμπειρία και η γνώση του εγγυάται την γρήγορη και ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει. Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε» είπε στις 11 Οκτωβρίου του 2023 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μετά την τοποθέτηση του υπουργού, ο κ. Αγοραστός είχε επισημάνει: «Προσωπικά δεσμεύομαι ότι υπό την ηγεσία μου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των πρωτοβουλιών και δράσεων που προγραμματίζει η κυβέρνηση για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία. Στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Να μη γίνει καμία διακοπή».

Κατά τους τομεάρχες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι από κοινού δηλώσεις των Λ. Αυγενάκη και Κ. Αγοραστού, καθώς και η εξαγγελία «γενναίων μέτρων στήριξης των πληγέντων παραγωγών, μετά από συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας», ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, ενόψει του β΄ γύρου των εκλογών, υπέρ του εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού.

Υπογραμμίζουν δε ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη είχε μεν δικαίωμα να μεταφέρει την πολιτική του στήριξη στον κ. Αγοραστό, ως μέλους του κόμματος της ΝΔ, όμως, παρείχε ευθεία στήριξη και προσπάθησε να επηρεάσει τη βούληση του εκλογικού σώματος υπέρ του κ. Αγοραστού, κάνοντας κατάχρηση και εκμεταλλευόμενος την θεσμική του ιδιότητα, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, καταχρώμενος δε την καθ΄ ύλην αρμοδιότητά του για το πλέον καίριο και μείζον ζήτημα του αγροτικού κόσμου στην Θεσσαλία αναφορικά με το είδος των αποζημιώσεων, την έκταση αυτών, και την ταχύτητα καταβολής αποζημίωσης του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, που επλήγη από την καταστροφική κακοκαιρία DANIEL στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Πιο συγκεκριμένα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι ο υπουργός «χρησιμοποίησε την κυβερνητική του ιδιότητα και το χαρτοφυλάκιό του που αφορά στον αγροτικό κόσμο, συνέδεσε το δικό του πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κατά τρόπο ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και εκλογέας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το αναφαίρετο δικαίωμά του στην λήψη γρήγορων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων, τελεί σε εξάρτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023».

Κατηγορούν, επίσης, τον κ. Αυγενάκη πως προχώρησε περαιτέρω και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, μεταφέροντας σε αυτό, ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες. «Δημιούργησε την πλάνη στους πολίτες, ότι η αλλαγή περιφερειακής αρχής και προσώπου Περιφερειάρχη, ισοδυναμεί με καθυστέρηση, διακοπή και αβεβαιότητα ως προς την καταβολή των δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων. Γνώριζε, όμως, τόσο ο υπουργός, όσο και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, ότι τούτο είναι απολύτως αναληθές, αποσκοπούσαν όμως στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων, ώστε να επιλέξουν κατά την ψηφοφορία του β΄ γύρου των εκλογών, τον κ. Αγοραστό» αναφέρουν και καταλήγουν ζητώντας από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να παραγγείλει τη διενέργεια όλων των απαιτούμενων εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος.

Η μηνυτήρια αναφορά:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ Μ Η Ν Υ Τ Η Ρ Ι Α Α Ν Α Φ Ο ΡΑ
Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2023
Προς την Αξιότιμη κα Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.
Αξιότιμε κα Εισαγγελεύ,
Ως γνωρίζετε, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4804/ 2021 περί «Εκλογής Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών», στις 8 Οκτωβρίου 2023 διεξήχθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές για την εκλογή περιφερειακών αρχών της Περιφέρειας ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ήτοι υποψηφίων περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων.
Δυνάμει της με αριθμό 23/2023 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, εκδοθείσα την 15η Σεπτεμβρίου 2023, με την εκούσια δικαιοδοσία, ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΗΚΑΝ οι συνδυασμοί, που σύμφωνα με την υποβληθείσα δήλωσή τους μέσω της ηλεκτρονικής πύλης υποψηφιοτήτων έως τις 23:59 της 31ης Αυγούστου 2023, είχαν δικαίωμα να συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 και τις τυχόν επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023.
Οι ανακηρυχθέντες συνδυασμοί, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, ήταν οι :
1. Ο συνδυασμός με το όνομα «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ και τον ΤΣΙΑΠΛΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ του ΘΩΜΑ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη,
2. Ο συνδυασμός με το όνομα «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ και τον ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη,
3. Ο συνδυασμός με το όνομα «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΙ» και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥΛΗ, ως υποψήφιας Περιφερειάρχη,

4. Ο συνδυασμός με το όνομα «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» και τον ΚΟΥΡΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη.
Κατά την ψηφοφορία της 8ης Οκτωβρίου 2023 (α’ γύρος) κανένας εκ των ανωτέρω συνδυασμός δεν πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, επομένως, η ψηφοφορία για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επρόκειτο να επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος) δηλαδή, στις 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψήφιων περιφερειαρχών των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Ήτοι: Μεταξύ του υπό στοιχείο (2) ως άνω ανακηρυχθέντος συνδυασμού «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ» και τον ΑΓΟΡΑΣΤΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη, ο οποίος πλειοψήφισε κατά τον α ́ γύρο λαμβάνοντας ποσοστό 41,37%, και του υπό στοιχείο (4) ανακηρυχθέντος συνδυασμού «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» και τον ΚΟΥΡΕΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ως υποψήφιου Περιφερειάρχη, που έλαβε κατά τον α ́ γύρο ποσοστό 34,11%.
Το χρονικό διάστημα από την 8η-10-2023 έως και την λήξη της προβλεπόμενης προεκλογικής περιόδου, ενόψει της διεξαγωγής του β ́ γύρου των εκλογών την 15η-10-2023, έλαβαν χώρα, πράξεις και γεγονότα, τα οποία πολιτικώς κρίνονται απολύτως καταδικαστέα, συγχρόνως δε χρήζουν και ποινικής αξιολόγησης, καθώς κατευθύνουν την βούληση του εκλογικού σώματος προς την επιλογή ενός συνδυασμού ή και προσώπου, νοθεύοντας την διαμόρφωση της ελεύθερης έκφρασης του λαϊκού φρονήματος και κατά συνέπεια νοθεύοντας το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, στις 11 Οκτωβρίου 2023, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στα πλαίσια επίσκεψής του στην Λάρισα και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με το εκδοθέν δελτίο τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δήλωσε τα κάτωθι μεταξύ άλλων:
«Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τη στήριξη των πληγέντων. Κι εμείς ως αρμόδιο υπουργείο για τους αγρότες υπολογίζουμε, κ. Περιφερειάρχα, στη συμβολή σας
για την ταχύτητα υλοποίησής τους. Άλλωστε η εμπειρία και η γνώση του εγγυάται
την γρήγορη και ανεμπόδιστη και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα, εφαρμογή των δράσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει. Δεδομένων των εκλογών της Κυριακής, το αποτέλεσμα της κάλπης είναι ευνόητο ότι
είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ταχύτητα και την τήρηση των
χρονοδιαγραμμάτων που μόλις εξαγγείλαμε».
Η δε τοποθέτηση του κ. Αγοραστού, επίσης σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Θεσσαλίας την 11η-10-2023, αποτέλεσε στην ουσία συνέχεια των δηλώσεων του Υπουργού, κ. Αυγενάκη, εβρισκόμενη σε απόλυτη συνάφεια με την ως άνω υπουργική τοποθέτηση.
«Προσωπικά δεσμεύομαι ότι υπό την ηγεσία μου οι υπηρεσίες της Περιφέρειας θα συνεχίσουν να στηρίζουν το έργο της κυβέρνησης με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση των πρωτοβουλιών και δράσεων που
προγραμματίζει η κυβέρνηση για την αναγέννηση της αγροτικής
παραγωγής στη Θεσσαλία. Στο έργο αυτό πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Να μη γίνει καμία διακοπή».
Οι ως άνω δηλώσεις, οι οποίες έλαβαν χώρα στα πλαίσια της ίδιας πολιτικής εκδήλωσης, αρχικώς του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και εν συνεχεία, του τότε Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και εκ νέου υποψήφιου, εναργώς προκύπτει ότι συνθέτουν ένα ενιαίο σύνολο, και πρέπει να αξιολογηθούν ως τέτοιο.

Ειδικότερα:
Α) Η εν λόγω επίσκεψη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στην Λάρισα και στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά το διάστημα πριν την διεξαγωγή του β ́ γύρου των εκλογών εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επίσης οι από κοινού δηλώσεις των ως άνω προσώπων, καθώς και η εξαγγελία «Γενναίων μέτρων στήριξης των πληγέντων παραγωγών, μετά από συνεργασία με την
Περιφέρεια Θεσσαλίας», ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον επηρεασμό του αποτελέσματος των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023, ενόψει του β ́ γύρου των εκλογών, υπέρ του εκ νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού.
Β) Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, είχε μεν δικαίωμα να μεταφέρει την πολιτική του στήριξη στον κ. Αγοραστό, ως μέλους του κόμματος της Ν.Δ, ήτοι του πολιτικού φορέα που παρείχε πολιτική στήριξη στον εν λόγω υποψήφιο. Όμως, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης παρείχε ευθεία στήριξη και προσπάθησε να επηρεάσει την βούληση του εκλογικού σώματος υπέρ του κ. Αγοραστού, κάνοντας κατάχρηση και εκμεταλλευόμενος την θεσμική του ιδιότητα, ως Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καταχρώμενος δε την καθ ύλην αρμοδιότητά του για το πλέον καίριο και μείζον ζήτημα του αγροτικού κόσμου στην Θεσσαλία, αναφορικά με το είδος των αποζημιώσεων, την έκταση αυτών, και την ταχύτητα καταβολής αποζημίωσης του αγροτικού κόσμου της Θεσσαλίας, που επλήγη από την καταστροφική κακοκαιρία DANIEL στις αρχές Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.
Χρησιμοποίησε την κυβερνητική του ιδιότητα και το χαρτοφυλάκιό του που αφορά στον αγροτικό κόσμο, συνέδεσε το δικό του πεδίο ευθύνης και αρμοδιότητας με την περιφέρεια Θεσσαλίας, τον ίδιο τον Περιφερειάρχη και εκ νέου υποψήφιο κατά τρόπο ώστε να πλανηθεί ο μέσος πολίτης και εκλογέας ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι το αναφαίρετο δικαίωμά του στην λήψη γρήγορων, δίκαιων και επαρκών αποζημιώσεων, τελεί σε εξάρτηση από το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2023. Το μείζον

δικαίωμα του αγροτικού κόσμου στην ανασύσταση της αγροτικής παραγωγής και εν γένει στην επιβίωσή του, εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών και δη από την εκλογή ή μη του τότε και εν νέου υποψηφίου Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού.
Γ) Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, πέραν της ηθικής και πολιτικής εκτροπής, που υπέπεσε, διά της εξάρτησης του προσώπου του εκλεγέντος Περιφερειάρχη με τα αναφαίρετα δικαίωμα των αγροτών, προχώρησε περαιτέρω και σε προκλητική παραπλάνηση του εκλογικού σώματος, μεταφέροντας σε αυτό, ανακριβείς και ψευδείς πληροφορίες.
Παραπλάνησε το εκλογικό σώμα, δημιουργώντας σε αυτό την πεποίθηση διά της παράστασης ψευδών γεγονότων ως αληθινών, ότι η δίκαιη, έγκαιρη και ταχεία καταβολή αποζημιώσεων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον υπό την παρούσα περιφερειακή αρχή και τον τότε περιφερειάρχη, διότι μόνο η ίδια περιφερειακή αρχή, μπορεί να εξασφαλίσει την συνέχεια και την αλληλουχία των διοικητικών πράξεων που καταλήγουν στο αποτέλεσμα υπέρ του πολίτη.
Δημιούργησε την πλάνη στους πολίτες, ότι η αλλαγή περιφερειακής αρχής και προσώπου Περιφερειάρχη, ισοδυναμεί με καθυστέρηση, διακοπή και αβεβαιότητα ως προς την καταβολή των δίκαιων και έγκαιρων αποζημιώσεων.
Γνώριζε, όμως, τόσο ο Υπουργός, όσο και ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης, ότι τούτο είναι απολύτως αναληθές, αποσκοπούσαν όμως στην πρόκληση διλήμματος και στον ηθικό εξαναγκασμό των εκλογέων, ώστε να επιλέξουν κατά την ψηφοφορία του β ́ γύρου των εκλογών, τον κ. Αγοραστό.
Είναι επίσης ψευδές ότι μια διαδικασία που αφορά σε κυβερνητικό έργο εξαρτάται από το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, διότι ο θεσμικός ρόλος της Περιφέρειας και η συνεργασία με το Υπουργείο για το ζήτημα των αποζημιώσεων, πραγματώνεται από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν οργανωτική δομή και ιεραρχία και διέπονται από συνέχεια στο έργο τους, ανεξάρτητα από την αλλαγή των αιρετών αυτοδιοικητικών αρχών.

ΝΟΜΙΚΟ ΣΚΕΛΟΣ
Στο ελληνικό ποινικό δίκαιο στο ειδικό μέρος του ποινικού κώδικα και συγκεκριμένα υφίστανται διατάξεις για τα «Εγκλήματα κατά των Πολιτειακών και Πολιτικών Οργάνων και κατά του Εκλογικού Σώματος». Ανάμεσα σε αυτά είναι και το έγκλημα του άρθρου 162 ΠΚ, το οποίο αφορά στην εξαπάτηση των εκλογέων.
«Άρθρο 162- Εξαπάτηση εκλογέων»
Όποιος με ψευδείς ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που ανάγονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά εκλογέα, με αποτέλεσμα αυτός να μην ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, να ψηφίσει άκυρα ή να μεταβάλλει το εκλογικό του φρόνημα σε κάποια από τις εκλογές ή τα δημοψηφίσματα του άρθρου 161, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή».
Άρθρο 112 παρ. 2 του ΠΔ 26/2012: «Όποιος με ψεύτικες ειδήσεις ή συκοφαντικές διαδόσεις που αναφέρονται στο πρόσωπο κάποιου υποψηφίου ή με άλλο τρόπο εξαπατά τον εκλογέα, είτε για να παραλείψει την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, είτε για ν’ αλλάξει το εκλογικό του φρόνημα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια και με χρηματική ποινή μέχρι δύο ευρώ και ενενήντα τρία λεπτά».
Επειδή, από τα ανωτέρω, προκύπτει, ότι τα δύο αναφερόμενα πρόσωπα, από κοινού στις 11-10-2023, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και ενόψει της διεξαγωγής του β ́ γύρου των εκλογών για την ανάδειξη των περιφερειακών αρχών στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αποσκοπώντας στον επηρεασμό του εκλογικού σώματος και δη του αγροτικού κόσμου, υπέρ του τότε Περιφερειάρχη και εκ νέου Υποψηφίου, κ. Αγοραστού, προέβησαν από κοινού σε πράξεις
παραπληροφόρησης, ψευδείς ειδήσεις, ψευδείς παραστάσεις και παρασιωπήσεις αληθινών γεγονότων, δηλαδή μετήλθαν πρόσφορα και ικανά μέσα, ώστε να προκαλέσουν στους εκλογείς της Θεσσαλίας, πλάνη και εξαπάτηση, ώστε να μεταβάλλουν την εκλογική τους βούληση και να την κατευθύνουν υπέρ του συνδυασμού, επικεφαλής του οποίου, ήταν ο τότε Περιφερειάρχης και εκ νέου υποψήφιος, κ. Αγοραστός.

Επειδή, ειδικότερα, ο πρώτος εξ αυτών, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, παραπλάνησε αόριστο και απροσδιόριστο αριθμό εκλογέων της Θεσσαλίας, πείθοντάς τους, ότι η λήψη των αποζημιώσεων που δικαιούνται, ο χρόνος και το εν γένει πρόγραμμα υλοποίησης, εξαρτάται από το πρόσωπο του Περιφερειάρχη, ότι μόνο υπό την ηγεσία του ίδιου Περιφερειάρχη θα υπάρχει ταχύτητα και αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου των αποζημιώσεων, ότι η διοικητική δομή της Περιφέρειας μεταβάλλεται και επηρεάζεται το έργο της, κάθε φορά που μεταβάλλεται το πρόσωπο του Περιφερειάρχη και εν γένει δημιούργησε
την εσφαλμένη και πεπλανημένη άποψη στον αγροτικό και όχι μόνο κόσμο – εκλογείς, ότι η Περιφέρεια είναι καθ ύλην αρμόδια για το έργο των αποζημιώσεων και της κρατικής αρωγής, και ότι η Περιφέρεια διά του Περιφερειάρχη ασκεί αρμοδιότητες που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Επειδή, ο δεύτερος εκ των ανωτέρω προσώπων, από κοινού με τον πρώτο, εκμεταλλεύτηκαν το μείζον ζήτημα των αποζημιώσεων των αγροτών, άμεσα συνυφασμένο με την επιβίωση αυτών, ώστε να πλανηθεί το εκλογικό σώμα, μέσω του φόβου απώλειας και καθυστέρησης καταβολής των αποζημιώσεων, σε περίπτωση που εκλεγεί έτερο πρόσωπο ως Περιφερειάρχης.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ
Και με την ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας ΖΗΤΟΥΜΕ
Να παραγγείλετε την δέουσα διενέργεια όλων των απαιτούμενων Εισαγγελικών πράξεων για την ποινική διερεύνηση του αδικήματος της Εξαπάτησης εκλογέων, κατά συναυτουργία, καθώς και κάθε άλλου συναφούς αδικήματος.
Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2023 Με τιμή

documentonews.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ