Το υπουργείο Υποδομών δείχνει ως «υπεύθυνο» για τις εργασίες στο ρέμα της Ραφηνας, ο Πατουλης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα «καρφώνει» ο απερχόμενος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, για την «ζούγκλα» που επικρατεί στο Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών στην περιοχή σε περίπτωση εντόνων καιρικών φαινομένων.

Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στο σημείο ο Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο του ελέγχου για την επικινδυνότητα και τα πλημμυρικά φαινόμενα, η περιφέρεια Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων. Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων. Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου».

Μάλιστα, στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η αγανάκτηση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια μετά την αυτοψία του στο σημείο, ήταν δικαιολογημένη, ωστόσο τον καλεί να αναζητήσει ευθύνες από το υπ. Υποδομών: «Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα, για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Β. Κικίλας χαρακτήρισε «χάλι» όσα είδε στο σημείο και τόνισε: «Εχω την απαίτηση, όπως μπήκαν και σωστά και καθάρισαν και καθαρίζουν τον Κηφισό, ομοίως να γίνει εδώ πέρα στην ανατολική Αττική. Είναι ένα θέμα τα βαριά αντιπλημμυρικά έργα και πώς έχουν δρομολογηθεί να γίνουν και πότε έχουν δρομολογηθεί να γίνουν κι είναι ένα άλλο θέμα και πολύ πιο άμεσο να μπουν εδώ πέρα και να καθαρίσουν στις κοίτες των ρεμάτων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από την Περιφέρεια Αττικής:

«Ο καθαρισμός του ρέματος Ραφήνας δεν είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής

Με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια στο ρέμα της Ραφήνας και την κατάσταση που διαπίστωσε, όσον αφορά τον καθαρισμό του, θα θέλαμε για την έγκυρη ενημέρωση των πολιτών της Αττικής να επισημάνουμε τα παρακάτω:

Στο Ρέμα της Ραφήνας, μήκους 15χλμ., που περιέρχεται από τους Δήμου Ραφήνας, Σπάτων – Αρτέμιδος, Παλλήνης, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο έργο που αφορά τη διευθέτηση του, με στόχο την αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής. Το έργο αυτό υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Υποδομών κι έχει χαρακτηριστεί ως «έργο εθνικού επιπέδου».

Σύμφωνα με τα αρ. πρωτ. 296221/25-10-2021 και 304751/02-11-2021 έγγραφα του Υ.ΥΠΟ.ΜΕ. (Δ19) αναφέρεται ρητά ότι τα έργα τα οποία έχουν χαρακτηριστεί εθνικού επιπέδου με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών :«Η Περιφέρεια Αττικής θα εξακολουθεί να ασκεί όλες τις αρμοδιότητες εκτέλεσης εργασιών συντήρησης και άλλων επεμβάσεων αντιπλημμυρικής προστασίας καθαρισμού και αστυνόμευσης του ρέματος και των απαλλοτριωμένων χώρων πέριξ του ρέματος, σε εφαρμογή του Ν.3852/2010, μέχρι την εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου, που θα αναλάβει το έργο.»

Στο ρέμα Ραφήνας πλέον έχει εγκατασταθεί ανάδοχος εργολάβος ο οποίος εκτελεί το έργο. Συνεπώς , είναι υποχρέωση του Αναδόχου του έργου να το συντηρεί και να το καθαρίζει, διατηρώντας τη καλή υδραυλική του λειτουργία κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων.

Με βάση λοιπόν τα ισχύοντα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής δεν μπορούν να παρεμβαίνουν σε εργοταξιακούς χώρους χωρίς να τους ανήκει η επίβλεψη των έργων.

Αυτή η υποχρέωση ανήκει στο Υπουργείο Υποδομών και την ανάδοχο εταιρεία, όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα καθώς και από την έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

Θεωρούμε απολύτως δικαιολογημένη την αγανάκτηση του κ. Κικίλια για την εικόνα που αντίκρυσε και πιστεύουμε πως μετά τις διευκρινίσεις που δημοσιοποιούμε, θα αναζητήσει ευθύνες, τόσο προς την πλευρά όσων ευθύνονται για τον καθαρισμό του ρέματος, όσο και προς την πλευρά όσων δεν τον ενημέρωσαν ως όφειλαν έγκυρα, για το ποιοι έχουν τις ευθύνες αυτές.

Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι υπόθεση ουσίας κι όχι επικοινωνίας, γιατί αφορά τις ζωές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Είμαστε πάντοτε στη διάθεση του κ. Υπουργού για να τον ενημερώσουμε άμεσα και υπεύθυνα για τις ενέργειες και τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, πάνω σε αυτό το σημαντικό ζήτημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ