Ο πυρηνικός σταθμός της Βουλγαρίας αλλάζει από σοβιετική σε αμερικανική τεχνολογία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλγαρική κυβέρνηση ξεκίνησε την κατασκευή της μονάδας 7 στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, χρησιμοποιώντας αμερικανική τεχνολογία που είναι μοναδική στην Ευρώπη και με αρχικές κρατικές επενδύσεις 250 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Νικολάι Ντένκοφ.

Η Βουλγαρία θα χρησιμοποιήσει τη νέα τεχνολογία της αμερικανικής πυρηνικής εταιρείας Westinghouse Electric, η οποία αναμένει να εισέλθει στην αγορά της ΕΕ μέσω του βουλγαρικού έργου, αναφέρει το Euraktiv Bulgaria.

Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν μόνο δύο πυρηνικοί σταθμοί που χρησιμοποιούν την τεχνολογία AP1000 στον κόσμο – ο ένας βρίσκεται στην Κίνα και ο άλλος στις ΗΠΑ, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Ουκρανία.

«Η κρατική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το έργο θα έχει στη διάθεσή της 250 εκατομμύρια ευρώ. Θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες που θα πρέπει να κατασκευάσουν το έβδομο τετράγωνο του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση του έργου είναι το 2033», δήλωσε ο Ντένκοφ.

Πηγές δήλωσαν στο Euraktiv Bulgaria ότι αυτή η προθεσμία για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 1.150 μεγαβάτ είναι υπερβολικά αισιόδοξη και ότι πιθανότατα θα ολοκληρωθεί έως το 2035.

Προς το παρόν, η πυρηνική μονάδα στην πόλη Κοζλοντούι στον Δούναβη βασίζεται σε δύο σοβιετικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι στο μέλλον θα χρησιμοποιούν αμερικανικά και γαλλικά πυρηνικά καύσιμα.

Ταυτόχρονα, η βουλγαρική κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή του 8ου αντιδραστήρα NPP του Κοζλοντούι με την ίδια τεχνολογία AP1000. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι κατασκευαστικές εργασίες στα δύο νέα τετράγωνα θα πρέπει να γίνουν παράλληλα και το δεύτερο θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός δύο έως τριών ετών μετά το πρώτο.

Ο Ντένκοφ όρισε την απόφαση της κυβέρνησης ως μία από τις πιο σημαντικές που θα λάβει η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της θητείας της. Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ επέκρινε την κυβέρνηση για την απόφαση για νέες πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Όπως βλέπουμε,  οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας θα κατασκευαστούν σαν τους βουλγαρικούς αυτοκινητόδρομους, (δηλαδή) στο σκοτάδι», είπε ο Ράντεφ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ