Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά στις δηλώσεις του Ερντογάν για την Χαμάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ είναι ξεκάθαρη ότι:

η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση.

 Στη δήλωση, απορρίφθηκε κάθε ομοιότητα μεταξύ της απάντησης του Ισραήλ στη Χαμάς και της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στη γραπτή δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, «η στάση μας απέναντι στη Χαμάς είναι ξεκάθαρη.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτηρίζουν τη Χαμάς ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση» λόγω των προμελετημένων, πολιτικά υποκινούμενων πράξεων βίας κατά αμάχων στόχων από το 1997», ανέφερε.

«Η Χαμάς είναι αφοσιωμένη στην τρομοκρατία, όπως κατέστησαν σαφές οι φρικτές ενέργειές της στις 7 Οκτωβρίου. Η Χαμάς έχει αυξήσει και διαιωνίσει τα δεινά του παλαιστινιακού λαού σε κάθε στάδιο αυτής της κρίσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε ότι «οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκπροσωπούν ούτε προωθούν τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού για αξιοπρέπεια και ειρήνη».

Τι ισχυρίστηκε ο Ερντογάν

Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος ΑΚ, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε:

«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ομάδα απελευθέρωσης και μουτζαχεντίν».

Δηλώνοντας ότι τα δάκρυα που χύνονται από τις δυτικές δυνάμεις για το Ισραήλ είναι το αποκορύφωμα της απάτης, ο Ερντογάν είπε: «Το γεγονός ότι αυτοί που σήκωσαν τον κόσμο στα πόδια για τις απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία χθες, εμποδίζοντας την ανοιχτή σφαγή στη Γάζα είναι η πιο συγκεκριμένη έκφραση αυτής της υποκρισίας».

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, απέρριψε οποιαδήποτε ομοιότητα μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ:

 «Η Ρωσία ξεκίνησε έναν απρόκλητο και άδικο πόλεμο στην Ουκρανία με στόχο να καταλάβει το έδαφος των γειτόνων της και να επεκτείνει τα σύνορά της μέσω αιματοχυσίας. «Το Ισραήλ απαντά σε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς και αμύνεται ενάντια στην τρομοκρατία».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει: «Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Μπάιντεν, η επίθεση στο Ισραήλ είναι παρόμοια με τον σχεδόν 20μηνο πόλεμο, την τραγωδία και τη βαρβαρότητα που επιβλήθηκε στον ουκρανικό λαό, ο οποίος έχει υποστεί πολύ σοβαρές πληγές από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την ολοκληρωτική του εισβολή.

Η Χαμάς και ο Πούτιν αντιπροσωπεύουν διαφορετικές απειλές, αλλά έχουν το εξής κοινό: Και οι δύο θέλουν να καταστρέψουν μια γειτονική δημοκρατία.

 Η ιστορία μας το έχει διδάξει αυτό. Όταν οι τρομοκράτες δεν πληρώνουν για τον τρόμο τους, όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν για την επιθετικότητά τους, αυτό προκαλεί περισσότερο χάος, θάνατο και καταστροφή.

 Το κόστος και οι απειλές για την Αμερική και τον κόσμο συνεχίζουν να αυξάνονται. Πέρα από την Ευρώπη, γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας και, ίσως το πιο σημαντικό, οι εχθροί και οι αντίπαλοί μας μας παρακολουθούν.

Παρακολουθούν επίσης την αντίδρασή μας στην Ουκρανία. «Αν απομακρυνθούμε και επιτρέψουμε στον Πούτιν να καταστρέψει την ανεξαρτησία της Ουκρανίας, οι επιτιθέμενοι σε όλο τον κόσμο θα ενθαρρυνθούν να δοκιμάσουν το ίδιο πράγμα», είπε.

Voa Türkçe

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ