Δεν είναι αξιόπιστες οι απειλές της Λιβύης για διακοπή παροχής πετρελαίου σε χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  λιβυκή προειδοποίηση περιέχεται σε ένα κείμενο που δεν φέρει καμία υπογραφή στο κάτω μέρος και δεν έχει νομική αξία, αλλά θα πρέπει να διαβαστεί ως μήνυμα με ισχυρή πολιτική αξία, γράφει ιταλικό δημοσίευμα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης , η Βουλή που εξελέγη το 2014 και συνεδριάζει στην Κυρηναϊκή, απειλεί όλα τα κράτη που υποστηρίζουν το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, να απελάσουν πρεσβευτές και να διακόψουν τις προμήθειες πετρελαίου.

 Και αυτό διαβάζουμε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το νομοθετικό φόρουμ της Λιβύης στις 25 Οκτωβρίου.

 Περιέργως, το κείμενο δεν φέρει υπογραφή στο κάτω μέρος και δεν έχει νομική αξία, αλλά θα πρέπει να διαβαστεί ως μήνυμα με ισχυρή πολιτική αξία.

Αξίζει να θυμηθούμε, μάλιστα, ότι η Λιβύη είναι χωρισμένη σε αντίπαλες πολιτικές διοικήσεις με έδρα την Τρίπολη και τη Βεγγάζη.

Το κοινοβούλιο στην ανατολική Λιβύη δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με έδρα την Τρίπολη, η οποία θεωρείται ως νόμιμη από τα Ηνωμένα Έθνη και στην οποία αναφέρονται ξένοι πρεσβευτές.

Ένα πολιτικό μήνυμα που ταιριάζει επίσης στη συνεχή εξάντληση των φυσικών πόρων της Λιβύης, κυρίως του φυσικού αερίου.

Όπως αναφέρει το Λιβυκό Γραφείο Ελέγχου σε μια μακροσκελή και λεπτομερή έκθεση, η παραγωγή φυσικού αερίου της Λιβύης μειώθηκε κατά 8 τοις εκατό κατά τη διάρκεια του 2022.

Αυτό δήλωσε το Λιβυκό Γραφείο Ελέγχου σε μια μακροσκελή και λεπτομερή έκθεση.

Η παραγωγή φυσικού αερίου της βορειοαφρικανικής χώρας ήταν 861,96 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια το 2022, δηλαδή 79,73 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια λιγότερο από τον καθορισμένο στόχο των 941,7 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Η μέση ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου ήταν επίσης 2,58 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στον αραβόφωνο ιστότοπο της λιβυκής εφημερίδας «Al Wasat», ανέφερε ότι η συνολική ποσότητα που εξήχθη πέρυσι στην Ιταλία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Greenstream δεν ξεπέρασε τα 87,85 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, ή το 10% της συνολικής παραγωγής.

Η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αντιπροσώπευε το 41 τοις εκατό του συνόλου, ίση με 349,71 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Άλλα 86,18 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, περίπου το 10 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής, συμπεριλήφθηκαν στον τίτλο “λειτουργικά πεδία”.

Άλλο 10 τοις εκατό, ή 86,18 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, πήγε κάτω από τον τίτλο «πηγαδιακή έγχυση». περίπου το 22 τοις εκατό, ίσο με περίπου 186,63 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, συμπεριλήφθηκε στον τίτλο «καμένα» (η λεγόμενη «καύση αερίου»), εκ των οποίων το 11 τοις εκατό για «άμεση καύση» και το υπόλοιπο 11 τοις εκατό για «όξινα αέρια».

 Όσον αφορά τα μερίδια της πραγματικής παραγωγής φυσικού αερίου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, η Mellitah Oil and Gas (50/50 κοινοπραξία μεταξύ της Eni και της National Oil corporation) βρίσκεται καλά στην πρώτη θέση με εκτιμώμενη παραγωγή 578,18 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών το 2022 (ίσο με περίπου το 70 τοις εκατό της συνολικής παραγωγής), μειωμένο κατά 5 τοις εκατό από έτος σε έτος.

Η Sirte Oil Company ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 93,19 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια, μείωση 16 τοις εκατό σε σύγκριση με την παραγωγή του προηγούμενου έτους.

 Στο χαμηλότερο σκαλί του βάθρου βρίσκεται η Al Waha Oil Company με 76,52 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Ακολουθεί η Zueitina Oil Company με 75 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

 Arabian Gulf Oil Company (Agoco) με 26,08 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Al Mabrouk Oil Company με 14,39 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

Sarir Oil Company τότε 10,74 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια.

 Η Harouge Oil Company με 9,26 δισ. κυβικά πόδια και η Akakus Oil Company με 5,09 δισ. κυβικά πόδια.

Η έκθεση του Γραφείου Ελέγχου της Λιβύης σημειώνει «ασυμφωνία μεταξύ των στοιχείων στις εκθέσεις που εκδόθηκαν από τα τμήματα παραγωγής και εταιρικού ελέγχου σχετικά με τις χρήσεις φυσικού αερίου», σημειώνοντας «διαφορά στις εξαγωγές 91 χιλιάδων κυβικών ποδιών και στην εγχώρια κατανάλωση 6,84 εκατ. κυβικών ποδιών».

Agenzia Nova

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ