Εισβολή τεθωρακισμένων στη Γάζα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Ισραήλ, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το σφυροκόπημα των Ισραηλινών συνδυαστικά από ξηράς, αέρος, αλλά και θαλάσσης, την ώρα που η Χαμάς κάνει λόγο για «κατάρρευση» τηλεπικοινωνιών και διακοπή του internet στην περιοχή.

Όπως έγινε γνωστό υπάρχουν αναφορές πως άρματα μάχης του Ισραηλινού στρατού πέρασαν το φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην πόλη Beit Hanoun. Με βάση, εξάλλου, νεότερες πληροφορίες της ΕΡΤ, ήδη καταγράφονται συγκρούσεις ανάμεσα σε τανκς και ενόπλους μαχητές της Χαμάς.

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε αυξήσει τις επιθέσεις στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Σε συνέχεια της επιθετικής δραστηριότητας που πραγματοποιήσαμε τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν την επίγεια δραστηριότητα απόψε. Οι IDF εργάζονται δυναμικά σε όλες τις διαστάσεις προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους του πολέμου», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιτιθέμεθα στη Γάζα και τα περίχωρά της».

Κάλεσε δε εκ νέου τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να αναζητήσουν «καλύτερες συνθήκες» στις νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Την ίδια ώρα εκφράζονται έντονοι φόβοι πως το Ισραήλ δεν αποκλείεται να χτυπήσει το νοσοκομείο Al Shifa, μετά τους ισχυρισμούς πως κάτω από αυτό βρίσκονται εγκαταστάσεις της Χαμάς και πιο συγκεκριμένα το αρχηγείο της Οργάνωσης.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε την Παρασκευή το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς ότι χρησιμοποιεί το κεντρικό νοσοκομείο της Γάζας ως ασπίδα για τις σήραγγες και τα επιχειρησιακά του κέντρα. «Η Χαμάς έχει μετατρέψει τα νοσοκομεία σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου και σε κρησφύγετα για τους τρομοκράτες και τους διοικητές της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ. Έδειξε φωτογραφίες, διαγράμματα και ηχογραφήσεις που, όπως είπε, δείχνουν πώς η Χαμάς χρησιμοποιεί το νοσοκομειακό σύστημα και ειδικότερα το νοσοκομείο Al Shifa, για να κρύψει μια ποικιλία από θέσεις διοίκησης και σημεία εισόδου στο εκτεταμένο δίκτυο σηράγγων κάτω από τη Γάζα.

Πάντως ο ΟΗΕ τονίζει πως οποιαδήποτε επίθεση σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «θα αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σε κινητοποίηση των Παλαιστινίων της Δυτικής Όχθης και του Αραβικού κόσμου καλεί η Χαμάς

Στον απόηχο των ισχυρότατων σημερινών ισραηλινών βομβαρδισμών η Χαμάς ζητά κινητοποίηση του αραβικού κόσμου καλώντας  τους Παλαιστίνιους της διασποράς, της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των εδαφών του 1948 (εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τη Νάκμπα) να «κινητοποιηθούν» για την υποστήριξη της Γάζας.

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, η παραστρατιωτική ομάδα σε ανακοίνωσή της δήλωσε ότι θεωρεί το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά έθνη που υποστηρίζουν το Ισραήλ «πλήρως υπεύθυνα για τη σειρά αποτρόπαιων σφαγών» που έχουν διαπραχθεί στη Γάζα. Ως εκ τούτου, η Χαμάς κάλεσε τα αραβικά έθνη, καθώς και τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν άμεση δράση, για να σταματήσουν «τα εγκλήματα και τις σφαγές» κατά των Παλαιστινίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ