Ο αμερικανικός στρατός χτυπά δύο στρατόπεδα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν στη Συρία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν επιδρομές την Πέμπτη εναντίον δύο εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν και οι «συνδεόμενες ομάδες» στην ανατολική Συρία, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τις δύο επιχειρήσεις αφότου ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έστειλε μήνυμα στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας για οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που απειλεί να διευρύνει τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Εστάλη άμεσο μήνυμα. Δεν θα πως τίποτε άλλο», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι.

«Αυτά τα χτυπήματα αυτοάμυνας και ακριβείας είναι απάντηση σε μια σειρά από συνεχιζόμενες, και ως επί το πλείστον αποτυχημένες, επιθέσεις εναντίον του προσωπικού των ΗΠΑ στο Ιράκ και τη Συρία από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν από τις 17 Οκτωβρίου», δήλωσε ο Λόιντ Όστιν.

«Καλά στοχευμένα χτυπήματα αυτοάμυνας»

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ένας πολίτης των ΗΠΑ πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ κρυβόταν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις, και άλλοι 21 τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά επέστρεψαν στην εργασία τους.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε αυτά τα χτυπήματα «για να καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», προειδοποίησε ο Λόιντ Όστιν.

«Αυτά τα καλά στοχευμένα χτυπήματα αυτοάμυνας (…) είναι ξεχωριστά και διαφορετικά από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και δεν αποτελούν αλλαγή στην προσέγγισή μας» σχετικά με αυτόν τον πόλεμο, επέμεινε ο Λόιντ Όστιν.

Νωρίτερα την Πέμπτη, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους είχαν γίνει στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων με επιθετικά αεροχήματα και πυραύλους (12 στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία) από την αρχή του μήνα.

Προειδοποίηση

Ένοπλες ομάδες κοντά στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή λόγω της υποστήριξης της Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ στον πόλεμο κατά της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και είναι προσκείμενου στην Τεχεράνη.

Την Τετάρτη, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «κατευθύνουν κατά κάποιο τρόπο» τις επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Την ίδια μέρα, ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε το Ιράν για οποιαδήποτε επίθεση που στοχεύει αμερικανικά στρατεύματα.

«Η προειδοποίησή μου προς τον Αγιατολάχ είναι ότι εάν συνεχίσουν να ενεργούν εναντίον αυτών των στρατευμάτων, θα ανταποδώσουμε και πρέπει να είναι έτοιμοι.

 «Δεν έχει καμία σχέση με το Ισραήλ», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον έχει περίπου 900 στρατιώτες στη Συρία και σχεδόν 2.500 στο Ιράκ που πολεμούν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και συχνά πραγματοποιούν επιθέσεις με στόχο τζιχαντιστές, σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ