Αλβανία: Ο Σαλί Μπερίσα κατηγορείται για «παθητική διαφθορά», κλήση σε δικαστήριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ειδικό Δικαστήριο όρισε την 24η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός, Σαλί Μπερίσα, πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για να ανακριθεί για την κατηγορία της παθητικής διαφθοράς στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης του πρώην συγκροτήματος ‘Partizani’, σημειώνουν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος, στις 24.10.2023, ημέρα Τρίτη και ώρα 14.00, όρισε την ακρόαση της ανάκρισης του υπό ανάκριση Σαλί Μπερίσα, βάσει του άρθρου 248 παράγραφος 1 του Κ. Πρ.Πενάλε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στη συνεδρία, όπου θα κρατηθούν μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να βρίσκεται το υπό έρευνα πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Σαλί Μπερίσα.

Ωστόσο, μένει να φανεί αν ο πρώην πρωθυπουργός θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο ή θα συνεχίσει να μην λαμβάνει ως βάση αυτή την ειδοποίηση, με το επιχείρημα ότι το μέτρο ασφαλείας που του έχει ανατεθεί είναι αντισυνταγματικό.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, στελέχη του Οικονομικού Εγκλήματος πήγαν στο σπίτι του Σαλί Μπερίσα, στην οδό «Μουσταφά Ματοχίτη» στα Τίρανα για να τον ενημερώσουν για τα «αναγκαστικά» μέτρα ασφαλείας, αλλά ούτε αυτή τη φορά δεν κατάφεραν να τον συναντήσουν. Το ίδιο έγινε και στην έδρα του Δημοκρατικού Κόμματος το Σάββατο.

Επί του παρόντος, ο Μπερίσα οφείλει να εμφανιστεί και δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα σε σχέση με τον φάκελο ιδιωτικοποίησης του πρώην συγκροτήματος ‘Partizani’.

Σύμφωνα με την SPAK, ο πρώην πρωθυπουργός με συγκεκριμένες ενέργειες επηρέασε την ψήφιση νόμων ή καταστατικών που προσαρμόστηκαν στις απαιτήσεις 5 ιδιοκτητών, μεταξύ των οποίων δικαιούχος ήταν ο γαμπρός του, Jamarbër Malltezi.

Εν τω μεταξύ, ο Μαλτέζι (Malltezi ) φέρεται να έχει διαπράξει το ποινικό αδίκημα της «παθητικής διαφθοράς ανώτατων κρατικών αξιωματούχων ή τοπικών αιρετών», που διαπράχθηκε σε συνεργασία με τον Μπερίσα, αφού σε συμφωνία με τον τελευταίο, χρησιμοποιώντας την εξουσία του πρώην πρωθυπουργού, κατάφερε να αποκομίζουν παράτυπα οφέλη.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ