Αντιδυτικό και ανθελληνικό παραλήρημα Ερντογαν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάθε πιθανότητα διαδικασίας αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ ξέκοψε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Σε αποστροφή του προκλητικού λόγου του αναφέρθηκε και στην Θεσσαλονίκη!

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος άνοιξε νέο μέτωπο με… αντιδυτικό παραλήρημα, καθώς έφτασε στο σημείο να ανασύρει ξάφνου από την μνήμη του τα «σύνορα της καρδιάς» και να απειλήσει το Ισραήλ ότι «μπορεί να έρθει μια νύκτα ξαφνικά…». Και το πλήθος που τον άκουγε να τα λέει αυτά, να απαντά ρυθμικά και προκλητικά «στείλε τουρκικό Στρατό…». Οι δηλώσεις αυτές παραμονή της σημερινής επετείου της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού Κράτους, δίνουν ουσιαστικά το στίγμα της στρατηγικής που ακολουθεί ο Ερντογάν.

Η πρώτη δε αντίδραση του Ισραήλ ήρθε με την ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Έλι Κοέν περί άμεσης ανάκλησης του διπλωματικού προσωπικού από την Τουρκία για την «επανεκτίμηση» των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ. Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε τον Ερντογάν για αντισημιτισμό και τόνισε ότι «το φίδι δεν μπορεί παρά να παραμείνει φίδι», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι ο Ερντογάν «έδειξε το πραγματικό πρόσωπό του σαν ο εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει την τρομοκρατία της Χαμάς». Ο Ερντογάν θυμίζουμε είχε από μέρες καλέσει για μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε το κόμμα του στην Κωνσταντινούπολη για στήριξη στην Γάζα, το οποίο προφανώς εξελίχθηκε σε ογκώδη συγκέντρωση εναντίον του Ισραήλ και της Δύσης.

«Υπερασπιζόμαστε την Γάζα, όπως κάναμε και στο παρελθόν στη Θράκη, στα Βαλκάνια, στον Καύκασο, σε κάθε σπιθαμή των ακτών της Ανατολικής Μεσογείου, στην Κεντρική Ασία, τη Νότια Ασία, σε όλη την Αφρική, εν ολίγοις, όπου έφταναν οι ορίζοντές μας…. Σήμερα, μερικοί άνθρωποι βλέπουν τη Γάζα ως ένα μέρος πολύ, πολύ μακριά, ένα μέρος που δεν έχει καμία σχέση με εμάς. Ωστόσο, πριν από έναν αιώνα, για αυτό το έθνος, για αυτή τη χώρα, η Γάζα δεν ήταν διαφορετική από τα Άδανα. Όπως η Αδριανούπολη δεν διέφερε από τα Σκόπια, το Κιρκλαρελί δεν διέφερε από τη Θεσσαλονίκη, το Μαρντίν δεν διέφερε από τη Μοσούλη, το Γκαζιαντέπ δεν διέφερε από το Χαλέπι, η Γάζα ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της πατρίδας μας… Μας χώρισαν από όλες αυτές τις χώρες που είναι τόσο δικές μας όσο το αίμα μας, η ζωή μας και η αγάπη μας..», είπε ο ίδιος και συνέχισε: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις ματαιωμένες φιλοδοξίες εκείνων που, κατά τη διάρκεια της κατοχής της Κωνσταντινούπολης, ενήργησαν για να εκδικηθούν την κατάκτηση του 1453. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σύγχρονες εκδοχές εκείνων που προσπάθησαν να καταστρέψουν το έθνος μας προκαλώντας τους Αρμένιους στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ανατολία και τους Έλληνες στις περιοχές του Αιγαίου, του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας..».

Στο περιθώριο της ομιλίας του εξάλλου και χωρίς να αναφερθεί στην Χαμάς αποδοκίμασε τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, αμφισβητώντας τους αριθμούς των θυμάτων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ